A hongkongi tüntetések alatt érte kibertámadás az egyik üzenetküldő alkalmazást

ma7 | MTI 2019. június 13., 10:18

Kibertámadás érte a Telegram titkosított üzenetküldő alkalmazást a hongkongi tüntetések alatt - számolt be Pavel Durov, a Telegram elnök-vezérigazgatója a Twitteren csütörtökön.

Fotó: Wikipedia

A támadások többsége kínai IP-címekről érkezett.

A hongkongi és a kínai aktivisták is gyakran használják a Telegramot tüntetések szervezésére abban a reményben, hogy elkerülik a hatóságok figyelmét. Kínában a hatóságok blokkolták a titkosított kommunikációt lehetővé tevő üzenetküldő alkalmazást.

A múltban az összes állami jellegű támadás egybeesett a Telegramon szerveződő hongkongi tüntetésekkel

- mutatott rá Durov. „Ez most sem volt másképp” - tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy osztott szolgáltatásbénító (DDoS) támadást hajtottak végre, azaz tömeges kérésekkel bombázták a Telegramot, ami hozzáférhetetlenné tette az alkalmazást. Durov figyelmeztetett, hogy a felhasználók kapcsolódási problémákat észlelhetnek.

A dubaji székhelyű Telegramot világszerte több mint 200 millióan használják. Az üzenetküldő alkalmazás nagy hangsúlyt helyez a felületén bonyolított üzenetváltások és hívások titkosítására. A Telegram lehetővé teszi azt is, hogy egy adott felhasználó üzenetet juttasson el népes követőtáborának.

Az elmúlt napokban százezrek vonultak Hongkong utcáira, hogy tiltakozzanak az új kiadatási törvénytervezet ellen. A jogszabály - amelyet június 20-a előtt el akarnak fogadtatni - lehetővé tenné, hogy a városállam szökevényeket - köztük esetleg politikai menekülteket - adjon ki Kínának, Peking ráadásul régebbi ügyekben is kérelmezhetne kiadatást. A javaslat ellenzői megkérdőjelezik a kínai bírósági rendszer tisztességességét és átláthatóságát.

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státust élvező Hongkong az „egy ország, két rendszer” elv alapján autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Sok hongkonginak viszont nem tetszik, hogy Peking fokozatosan egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, és igyekszik növelni befolyását.

0 HOZZÁSZÓLÁS