2018. szeptember 17., 20:48

A holland bíborosok és püspökök több mint fele volt érintett gyerekek elleni szexuális visszaélésekben

A holland katolikus bíborosok és püspökök több mint fele volt érintett gyerekek elleni szexuális visszaélésekben több mint öt évtizeden keresztül - jelentette hétfőn a dpa német hírügynökség az NRC Handelsblad holland lap minapi jelentésére hivatkozva.

szexuális zaklatás
Fotó: Facebook

Az NRC szerint a 39 holland bíboros, püspök és segédpüspök közül 20 volt érintett szexuális visszaélés ügyében 1945 és 2010 között. Az egyház egyik szóvivője vasárnap megerősítette a jelentést.

A gyerekek elleni visszaélésekről szóló állításokat 2010 és 2011 között vizsgálta ki egy, az egyház által felállított bizottság, amelyet egy volt holland miniszter irányított.

Az NRC jelentése, amelyet saját kutatására és a vizsgálóbizottság aktáira alapozott, feltárta, hogy négy püspök követett el szexuális zaklatást gyerekek ellen, míg a papság 16 magas rangú tagja inkább áthelyezte a pedofil papokat, hogy megvédje őket a büntetőeljárástól.

Az áldozatok szervezete hétfőn új, hivatalos vizsgálatot sürgetett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.