2019. augusztus 22., 18:42

A Híd továbbra is kitart az aránytalan elosztás mellett, és pártelnökök nélkül is el tudja képzelni a közös listát

Az MKP-Híd koalíciós indulás esetén Bugár Béláék továbbra is kitartanak az aránytalan, 70:30-as elosztás mellett. A Híd ugyanakkor azt is el tudja képzelni, hogy a közös listán ne szerepeljenek a két párt jelenlegi és korábbi elnökei sem. Mindez abban a levélben szerepel, melyet a Híd elnöksége ma küldött el az MKP vezetésének.

Menyhárt József és Bugár Béla
Fotó: tények.sk

Megkeresésünkre Debnár Klára, a Híd szóvivője lapunknak megerősítette, valóban küldtek levelet az MKP-nak, amely elektronikus formában tegnap este, postai úton pedig ma érkezett meg az MKP székházába.

A levélben többek között szerepel, hogy

a két párt koalíciós indulása esetén a Híd továbbra is fenntartja korábbi álláspontját, miszerint a lista helyeit 70:30 arányban osszák el a Híd javára.

Debnár Klára elismerte, ebben a kérdésben eddig nem tudott megegyezni a két párt, az MKP ugyanis a koalíciós indulást csak 50:50 arányú listás elosztás mellett tudja támogatni. Ez utóbbiba, vagyis a választási lista arányos elosztásába a Híd csak abban az esetben menne bele, ha az MKP hajlandó lenne a Híd listáján indulni. Ennek lehetőségét azonban az MKP vezetése már az első tárgyalások során kizárta.

Közös lista pártelnökök nélkül?

A Híd szóvivője elmondta, az MKP vezetésének küldött levélben szerepel az is, hogy

Bugár Béla és a Híd el tudja képzelni azt is, hogy közös indulás esetén egyik párt elnöke se szerepeljen a 150-es koalíciós listán.

„Ez nemcsak az MKP jelenlegi, hanem korábbi elnökeire is vonatkozna” – közölte Debnár Klára.

A Hídnak ez a javaslata tehát nemcsak Bugár Bélát és Menyhárt Józsefet érintené, hanem Csáky Pált és Berényi Józsefet is – előbbi 2007-2010 között, utóbbi 2010-2016 között volt az MKP elnöke.

Arra a felvetésre, hogy a Hídnak ez lenne az utolsó feltétele annak érdekében, hogy a 70:30-as elosztást az MKP-val elfogadtassa, Debnár Klára nem adott választ.

"A következő napokban mindkét pártnak józanul és bölcsen kell döntenie"

Megkeresésünkre Králik Róbert, az MKP sajtótitkára elmondta, arról, hogy a két párt jelenlegi és korábbi elnökei ne szerepeljenek a közös választási listán, még nem volt módjuk tárgyalni, ugyanakkor

továbbra is kitartanak amellett, hogy a listás helyeket fele-fele arányban osszák el egymás között, ahogyan amellett is, hogy se az MKP, se a Híd elnöke ne szerepeljen listavezető helyen.

A két párt listás helyeinek kiegyensúlyozott elosztása a célunk”

– reagált írásban lapunknak a Híd levelére Menyhárt József.

„Az arányok kapcsán pedig a méréseket is figyelembe kell venni, a kiegyensúlyozottság ebből is kiindulhat. A következő napokban mindkét pártnak józanul és bölcsen kell döntenie. Ez nem arról szól, hogy ki ne legyen a listán, hanem hogy a listán mindenki találja meg a helyét és a feladatát” – közölte az MKP elnöke.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!