2021. december 20., 14:52

A háztartások 94%-ának van vízöblítéses vécéje

Szlovákia Statisztikai Hivatala hétfőn közzétette a 2021-es, lakossági és lakóingatlanok számlálásának első eredményeit. Az év végi dátum nem véletlen, hiszen még a számlálás elején ígéretet tett a Hivatal, hogy az év végéig jelentkezni fognak az első részeredményekkel. Ezekről Alexander Ballek elnök, és Ľudmila Ivančíková vezérigazgató számolt be a pozsonyi sajtótájékoztatón.

Népszámlálás
Fotó: TASR

A főbb adatokat már hétfő délelőtt közöltük a ma7.sk portálon, most néhány érdekességről számolunk be, amelyek magukban is bírnak bizonyos illusztráló erővel azt illetően, hol is tart Szlovákia társadalma az alapvető lakhatási vagy akár szociális mutatókat illetően.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott részletes statisztikai anyag hangsúlyozza, hogy

a most nyilvánosságra hozott adatok a számlálásnak csak az első eredményei, a szlovákiai magyarságot talán legjobban érdeklő nemzetiségi összetételről szóló eredményeket csak 2022-ben tudják véglegesíteni.

De most nézzük a hétfői érdekességeket. Az iskolai végzettség tekintetében látható, hogy minden megyeszékhelyen működik már szinte legalább egy főiskola vagy egyetem, hiszen az összlakosság majdnem húsz százaléka, azaz minden ötödik ember rendelkezik felsőfokú diplomával Szlovákiában. A csecsemőket is beleértve.

Beszédes, de akár meglepőnek is tűnő adat, hogy az országban levő egy és egynegyed millió lakóingatlan 30%-a az 1961 és 1980 közti időszakban épült, azaz több mint harminc évvel a rendszerváltás után még mindig a szocializmus lakástermése jelenti az ország meghatározó alapját. Az elmúlt tíz évben csak az összes lakóingatlanok 10%-a került megépítésre.

Az viszont mindenképpen jó hír, hogy a lakásoknak és lakóházaknak már csak a 4%-a nincs közvetlen vízhálózatra csatlakoztatva.

Bár, ha abszolút számban nézzük, akkor ez 50 ezer ingatlant jelent. Ne feledjük, a XXI. század második évtizedében, Szlovákiában! Százalékosan szintén alacsony számnak tűnhet, hogy a lakások és házak „csak” 6%-a épült kiégetetlen téglából, ez viszont több mint 70 ezer család számára jelenthet alacsonyabb komfortot.

Az átlaglakótér viszont 60-80 négyzetméter között van a lakóhelyek egyharmadánál. Természetesen vannak ennél sokkal nagyobb, de jóval kisebb lakóterű házak, lakások is. Arányaiban azonban az említett méret a domináns. A szociális-higiéniás helyzet egyik fokmérője lehet a vízöblítéses vécék aránya, amely jelenleg 94%-on állt meg.

KIscelli műzeum - vécé
Fotó:  Horváth Anikó, fotó a kiscelli múzeumból
A háztartások 94 százaléka rendelkezik vízöblítes vécével

Nagyon jelentős a gázfűtés elterjedése, 66%-ban ezt a fajtát használják, de a szilárd tüzelőanyagok felhasználása is számottevő: 21%. És végül egy jó hír az építőipari vállalkozásoknak: A lakóingatlanok 39%-a még semmilyen rekonstrukción – felújításon nem esett át, így bízunk benne, hogy ez az igény jelentős megrendeléseket biztosíthat az új fejlesztésű ingatlanok piaca mellett!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!