2018. augusztus 15., 10:52

A házelnök még nem tűzte ki az alkotmánybíró-jelöltek választásának időpontját

Andrej Danko, a parlament elnöke még nem tűzte ki az alkotmánybíró-jelöltek választásának időpontját.

danko-andrej.jpg
Fotó: TASR

Danko még nem döntött a jövő évi elnökválasztás dátumáról sem.

Az alkotmánybíró-jelöltekről a parlament dönt, az államfő közülük választja és nevezi ki a bírókat. Összesen 13 alkotmánybíró van, a képviselők kilenc jelöltet választanak.

Az új bírók február közepén válthatják leköszönő kollégáikat. Jelölteket azután lehet javasolni, hogy a házelnök kitűzte a választás időpontját.

Az igazságügy-minisztérium az alkotmánybíró-választásra vonatkozó új szabályozást készít elő. A jelölteket a parlament abszolút többséggel választaná meg, vagyis a megválasztáshoz legalább 76 képviselő szavazatára lenne szükség. Ahhoz, hogy jelölhessenek valakit, feltétel lesz a büntetlen előélet és az erkölcsi integritás. Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-miniszter azt szeretné, ha az alkotmánybírók kiválasztására vonatkozó módosító javaslattal már ebben a hónapban foglalkozna a kormány, majd szeptemberben a parlament is napirendre tűzné.

Bár Danko az elnökválasztás időpontját sem tűzte még ki, az biztos, hogy jövő tavasszal kell rá sort keríteni. Eddig több mint tízen jelentették be, hogy jelöltetni szándékoznak magukat, néhányan már összegyűjtötték a jelöléshez szükséges, megfelelő számú aláírást is. Az érdeklődők száma még változhat, akiknek ugyanis nem sikerül összegyűjteniük elég aláírást, nem indulhatnak a választáson. Egyelőre az is kérdés, kit indít a Smer-SD, az SNS és az OĽaNO. A többi parlamenti párt már bejelentette a jelöltjét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.