2018. június 25., 16:53

A FUEN csak az EP-választás után nyújtaná be a Minority SafePack javaslatcsomagot

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) többség-kisebbség paktum megkötését kezdeményezte Európa országaiban a hollandiai Frízföldön tartott, szombaton zárult kongresszusán. A szervezet azt fontolgatja, hogy csak a következő Európai Bizottságnak nyújtja be a Minority SafePack javaslatcsomagot.

FUEN kongresszus
Fotó: FUEN

Az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezetének közleménye szerint a paktum

kedvező feltételeket teremtene a nyelvi és kulturális sokszínűségnek, valamint a kisebbségi közösségek identitásának a megőrzésére és fejlesztésére, az asszimilációjuk megállítására, és olyan helyzetet teremtene, amelyben otthon érezhetik magukat a szülőföldjükön. 

A paktum ugyanakkor beleszólást is biztosítana a kisebbségek számára az olyan döntésekbe, amelyek befolyásolják az életüket, és önállóságot biztosítana számukra a kulturális oktatási és nyelvi jogaik gyakorlásában. 

A FUEN a paktum szövege szerint

arra ösztönözi az európai államok többségi társadalmait, hogy előítéletektől mentesen hallgassák meg a nemzeti és nyelvi kisebbségek hangját, igényeit, hogy azok valóban egyenlő jogokat élvezhessenek a többségi társadalmak tagjaival.

Kevés országban állt a többség a kisebbség mellé az aláírásgyűjtés időszakában

Vincze Lóránt, a FUEN elnöke szerint a többség-kisebbség párbeszéd a jövő évi európai parlamenti választások szempontjából is fontos, hiszen az elkövetkező időszakban Európa jövője kerül a viták középpontjába. "Mi az EU jövőjéről szóló vita témái közé szeretnénk beépíteni a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést" - jelentette ki. 

Hozzátette, az európai polgári kezdeményezéshez 1,3 millió támogató aláírást sikerült összegyűjteni, de azt is látják, hogy kevés országban állt a többség a kisebbség mellé az aláírásgyűjtés időszakában. Megjegyezte: nem elég Brüsszelben keresni a támogatást a Minority SafePack kezdeményezés elfogadtatásához, a tagállamok támogatása ugyanolyan fontos. 

A FUEN frízföldi kongresszusán a szervezet közgyűlése meghatalmazta a FUEN elnökségét, hogy

a Minority SafePack Kezdeményezéshez összegyűjtött aláírásokat akkor nyújtsa majd be az Európai Bizottságnak, amikor az a gyorsan változó európai politikai helyzetet is figyelembe véve a kezdeményezés esélyei szempontjából a legalkalmasabb.

E felhatalmazásra tekintettel elképzelhető, hogy a kezdeményezés aláírásait majd csak a jövőre esedékes európai parlamenti választásokat követően felálló, új összetételű Európai Bizottságnak nyújtják be.

A kongresszus kiemelten foglalkozott a Minority SafePack kezdeményezés aláírásgyűjtési időszaka alatt a tagszervezeteknél felhalmozódott tapasztalatok kiértékelésével. A Magyar Közösség Pártja (MKP) részéről Csáky Pál EP-képviselő értékelte a szlovákiai tapasztalatokat – tájékoztatott az MKP sajtóirodája. Csáky elmondta, hogy a Felvidéken példaértékű összefogásnak lehettünk tanúi az elmúlt háromnegyed évben, amit a 69 ezer összegyűlt aláírás is igazol.

Az MKP 52 ezer aláírást gyűjtött össze papíralapon, továbbá a legkülönbözőbb civil és egyházi szervezetek, illetve magánszemélyek is komoly aktivitást fejtettek ki.

Kassán rendezik a FUEN 2020-as kongresszusát

Csáky Pál kiemelte: a változó európai politikai környezetben az európai kisebbségek fokozódó aktivitásának és egyre szervezettebb együttműködésének köszönhetően kivételes esélyek teremtődtek, ezért a kisebbségi érdekvédőkre a mostaninál nagyobb felelősség hárul.

A munkát mindenkinek el kell végeznie. Otthon, a közösségekben is, és az EP-ben is

– ösztönözte „még nagyobb fokozatra kapcsolásra” a kisebbségek érdekvédelmét felvállalókat Csáky.

Leeuwardeni kongresszusán a FUEN arról is döntött, hogy a szervezet következő, 2019-es kongresszusát Ukrajnában, a 2020-ast pedig a felvidéki Kassán tartják. Vincze Loránt elmondta, az ukrajnai helyszínt még nem rögzítették, de a FUEN azt szorgalmazza, hogy ez egy kisebbségek által is lakott régióban legyen.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.