A felvidéki kitelepítettekről emlékeztek meg Kassán

hirek.sk 2013. április 10., 15:15
KASSA. A felvidéki kitelepítettekről emlékeztek meg kedden Kassán, a Thália Színház Márai Stúdiójában és Esterházy János szobránál.

A magyar törvényhozás a múlt év decemberében a Felvidékről kitelepítettek emléknapjává nyilvánította április 12-ét. A választás azért esett erre a napra, mert a Beneš-dekrétumok rendelkezése szerint 1947-ben ekkor kezdték meg a kollektív bűnösség vádjával megbélyegezett több mint hetvenezer csehszlovákiai magyar kitelepítését.

Kassán már kedden este megemlékeztek a 66 évvel ezelőtti eseményekről. A Thália Színház Márai Stúdiójában Boráros Imre színművész mutatott be monodrámát gróf Esterházy János életéről.

A megemlékezésen Balassa Zoltán, a Kassai Magyarok Fórumának szóvivője emlékeztetett: Esterházy János egyike volt az elhurcoltaknak, akit máig nem rehabilitáltak. Pedig a „XX. század egyik legtisztább politikusaként” ezt mindenképp megérdemelné. „Semmi olyat nem tett egész életében, amivel rászolgált volna a halálos ítéletre, illetve az életfogytiglanra.  A szlovák-magyar megbékélést óhajtotta” – mondta a mártírhalált halt gróf életútját méltatva.

A megemlékezést a pozsonyi magyar nagykövetség és a kassai magyar főkonzulátus szervezte, s Dr. Balogh Csaba nagykövet személyesen helyezett el koszorút Esterházy János kassai szobránál. Beszédében hangsúlyozta, az Országgyűlés fontosnak tartja, hogy a magyar társadalom szembenézzen a XX. század bűneivel és borzalmaival.

„Magyarországon megemlékezünk a holokausztról, a cigány holokausztról, a magyarországi németek kitelepítéséről, a kommunizmus áldozatairól, s most a felvidéki kitelepítettekről is április 12-én” – mondta hozzátéve: a nagykövetség pénteken Pozsonyban szervez egy hasonló célú rendezvényt.

0 HOZZÁSZÓLÁS