2018. július 9., 18:53

A belügyi tárca pereli a Közbeszerzési Hivatalt, mert szerinte törvénytelenül járt el

A Belügyminisztérium keresetet ad be a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) ellen, mert nem tud azonosulni azzal az eredménnyel, amelyre az ÚVO jutott a Szent Mihály Kórház étkeztetési tenderének az ellenőrzése során. Az ellenőrzés menete a minisztérium szerint nem volt törvényes. Az ÚVO szerint a Szent Mihály Kórház az étkeztetés biztosítására meghirdetett 1,6 millió eurós tender során megsértette a törvényt. Az ÚVO 13 törvénysértést erősített meg, amelyek közül 6 hatással lehetett a verseny eredményeire, ezek közül pedig egy befolyásolta az eredményt.

201701161034350.0000000000001a_belugy.jpg

„A Belügyminisztérium támadja és pereli mind a hat pontot, amelyek a megállapítások szerint hatással lehettek a közbeszerzésre, illetve azt az egy esetet is, amelyről megállapították, hogy az a közbeszerzést befolyásolta. A többi pont nem volt hatással a közbeszerzésre” – reagált a Belügyminisztérium az ÚVO megállapításaira.

A tárca figyelmeztetett azokra a határidőkre, amelyek esetében az ÚVO törvénytelenül járt el. A Szent Mihály Kórház 2017. január 31-én kapott értesítést az ellenőrzés megkezdéséről. A protokoll kidolgozásának utolsó napja a minisztérium szerint 2017. május 3-a volt.

„Az ÚVO azonban csak 2017. június 12-én dolgozta ki a protokollt, ami 42 nappal van túl azon a törvényes határidőn, amely az ellenőrzés maximális időtartamát határozza meg. Az ÚVO érintett döntése, a protokoll és értelemszerűen az ezt követő jegyzőkönyv is ellentétben áll a törvénnyel” – állapítja meg a minisztérium.

„A Közbeszerzési Hivatal iménti eljárását nem tartjuk megfelelőnek, mert ez átláthatatlan, és a közbeszerzés felügyeletén belül ellentétben áll a hatékonyság elveivel, akárcsak a Szent Mihály Kórház eljárással kapcsolatos legitim elvárásaival” – hangsúlyozta a minisztérium.

Az ÚVO az ellenőrzés után megerősítette, hogy a közbeszerzés során nem tartották be az átláthatóság elvét és nem kezelték egyenrangúan a pályázókat. Megállapítják például, hogy a megrendelés tárgya elfogultan volt megfogalmazva, a technikai feltételek nem biztosítottak egyenlő lehetőséget a jelentkezőknek, és nem tették lehetővé a tisztességes gazdasági versenyt. Hozzátették: az értékelés olyan szabályokat tartalmazott, melyek nem támogatják az igazságos versenyt.

A Közbeszerzési Hivatal a belügyi tárca által beadott keresetet egyelőre nem tartja nyilván. Janka Zvončeková, az ÚVO szóvivője a TASR-nek elmondta: a kereset kézbesítése után megismerkednek annak tartalmával, és állást foglalnak az ügyben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.