2019. január 25., 12:48

A Basternák-gyilkosság két gyanúsítottjának ügyében szombaton dönt a bíróság

Basternák László, a volt ógyallai polgármester meggyilkolásának ügyével – amelyben már Alena Zs. és további három ember is gyanúsított – már a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze foglalkozik.

Basternák László
Fotó: Archívum

Két személy, R. O. és V. M. esetében letartóztatási indítványt adtak be. Az első személynél befolyásolás, a másiknál befolyásolás és illegális tevékenység folytatásának lehetősége miatt – árulta el pénteken a TASR-nek Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője.

A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze csütörtökön indítványozta a büntetőeljárást a gyanúsítottak ellen. A bazini Speciális Büntetőbíróság szombaton, délután egy órakor fog ítéletet hozni az ügyben – tájékoztatott Katarína Kudjáková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője.

A Kuciak-gyilkosság ügyében gyanúsított Alena Zs.-t csütörtökön egy újabb gyilkossági ügyben gyanúsították meg.

Mindez azzal a rendőrségi akcióval függ össze, amelyet a NAKA szerdán végzett Nyugat-Szlovákiában. A hírt a rendőrség közölte a közösségi oldalán.

„A szükséges intézkedések elvégzését és a helyzet kiértékelését követően január 24-én előre megfontolt gyilkosságban való bűnrészességgel gyanúsították meg Roman O.-t, Vladimír M.-et, Ladislav V.-t és Alena Zs.-t" – pontosította a rendőrség.

A meggyanúsítást a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyugat-szlovákiai rendőrségi akciója előzte meg. Az akció során összesen hét személyt állítottak elő, akiknél erőszakos, illetve vagyon elleni bűncselekmény elkövetésének a gyanúja áll fenn.

A NAKA akciója médiaértesülések szerint a volt ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolásával függött össze. A gyilkosság elkövetőjét már elítélték, még mindig hiányzik azonban a megrendelő és a társak.

Basternákot, Ógyalla korábbi MKP-s polgármesterét 2010. július 9-én, az esti órákban gyilkolták meg a házuk előtt. Štefan Kaluž egy Hubertus típusú vadászpuskából leadott lövéssel ölte meg Basternákot, majd futásnak eredt. Ekkor futott ki utána Basternák fia, aki egy legálisan tartott fegyverrel az elkövetőre lőtt, és el is találta a könyökén. Kalužt életfogytiglani börtönbüntetés fenyegette, nemcsak előre megfontolt gyilkossággal, hanem engedély nélküli fegyvertartással is vádolták.

Alena Zs., Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásának egyik gyanúsítottja jelenleg is letartóztatásban van. A gyilkosság megrendelésével gyanúsított terhelt nem fellebbezett a Besztercebányai Specializált Büntetőbíróság határozata ellen. A bíróság december elején utasította el a szabadlábra helyezési kérelmét, amelyet a négy gyanúsított közül elsőként adott be. Alena Zs.-n kívül további három személyt - Tomáš Sz.-t, Miroslav M.-et és A. Zoltánt – gyanúsítanak Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.