2020. február 26., 19:44

Zsibbad a keze? Krónikus betegség tünete is lehet

Ha zsibbad a jobb vagy bal keze, az krónikus betegség tünete is lehet. A legfontosabb, hogy kiderítsük, mi okozza a zsibbadást, de addig is tehetünk néhány dolgot a tünetek enyhítése érdekében.

Fotó: Pixabay

Mi is az a zsibbadás?

A zsibbadás tulajdonképpen a tapintás ideiglenes elvesztése vagy csökkenése. Hátterében az idegek "összenyomódása", sérülése vagy roncsolódása állhat, de az is okozhat zsibbadást, ha nem jut elegendő vér az adott testrészhez (ez a kétjelenség általában együtt jár). A zsibbadás a legtöbb esetben rövid időn belül magától is elmúlik, nem kell miatta aggódni. A hosszabb ideig tartó, esetleg rendszeresen visszatérő, a hétköznapi tevékenységeinket is akadályozó zsibbadással viszont mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen a zsibbadás súlyos, krónikus betegség tünete is lehet.

Mi okozhat kéz zsibbadást?

Zsibbadást okozhat többek között egy kényelmetlen testhelyzet, a hideg, a kéz vagy az ujjak sérülése, a fáradtság, a B12- és a magnéziumhiány, de a diabétesz, a szklerózis multiplex vagy a pajzsmirigy-alulműködés is. Sőt! A bal karba sugárzó zsibbadás az infarktus jele is lehet.

Gyakrabban tapasztalhat meg zsibbadást az, aki dohányzik, hetente többször is fogyaszt alkoholt vagy nem mozog rendszeresen.

Kéz zsibbadás ellen: egyszerű házi módszerek

Bármennyire is ártalmatlan tünet a zsibbadás – néhány kivételtől eltekintve –, de mégis nagyon kellemetlen érzés lehet! Mit tehetünk ellene, ha nem tudjuk kivárni, hogy magától elmúljon? A következő, egyszerű és olcsó házi módszereket akkor is bevethetjük, ha a zsibbadás gyakran visszatér (ilyenkor persze nagyon fontos, hogy szakember segítségével kiderítsük a zsibbadás okát, és kezeljük az alapbetegséget is!).

A meleg vizes borogatás serkenti az adott terület vérkeringését, segít ellazítani a görcsösen összeránduló izmokat is

(ez sajnos gyakori kísérője a zsibbadásnak). Mártsunk egy tiszta törülközőt meleg vízbe, csavarjuk ki, és tegyük 5-10 percre az érintett területre. Többször is megismételhetjük! Ha éppen nincs kéznél törülköző, már az is enyhülést nyújthat, ha meleg vizet folyatunk a kezünkre.

Az óvatos masszírozással is javíthatjuk a vérkeringést, emellett pedig az izmoknak és az idegeknek is jót tesz a masszázs. Egyszerű kézkrémmel is elvégezhetjük, de egy kevés, a tenyerünkben felmelegített olíva- vagy kókuszolajat is használhatunk. Körkörös mozdulatokkal, a szív irányába masszírozzuk át a zsibbadt területet.

A lassú mozgás (pl. a csuklókörzések vagy a kéz ökölbe szorítása, majd az ujjak kinyújtása) szintén jót tehet a zsibbadt kéznek, mint ahogyan az is, ha megemeljük az érintett testrészt. Nyújtsuk a kezünket a fejünk fölé, és próbáljuk meg legalább 2-3 percig ebben a pozícióban tartani.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!