XVIII. Felvidéki Magyar Bál Libádon

hirek.sk 2015. január 18., 17:33
LIBÁD. Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Felvidéki Magyar Bált a Párkányhoz közeli Libád községben. A meghívott vendégek között számos politikus és közéleti személyiség is szerepelt. A rendezvény fővédnöke a korábbi évekhez hasonlóan Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke volt.


A rendezvényre olyan személyeket hívnak meg évről évre, akik társadalmi szerepvállalásukkal sokat tesznek a felvidéki magyarságért. „Nekünk semmit nem adnak ingyen, mindenért meg kell küzdenünk. Ez az esemény is kicsit olyan, hogy a felvidéki magyarságot egy kicsit felrázni, öntudatot ébreszteni bennük, magyarságtudatot” – mondta Retkes János főszervező.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a felvidéki magyarságnak szüksége van erre a bálra, mely minden apró részletében nemzeti hovatartozásunkat tükrözi. „Ennek a bálnak közösségi üzenete van, egy itt élő magyarság megmaradásának az igénye fogalmazódik meg itt számtalanszor, akár a dalok, a beszélgetések, a feliratok formájában. Erre nagyon is szükségünk van ezekben a napokban” – hangsúlyozta.

A bál legfontosabb szerepe a kapcsolatok ápolásában rejlik. „Egymásnak adunk erőt ahhoz, hogy ami ránk méretett, az elviseljük és megoldjuk, elvégezzük a munkát, eltűrjük azt, amit el kell tűrni, és mondjuk egy év múlva azzal tudjunk leülni az asztalhoz és azzal tudjunk koccintani, hogy egy kicsit előrébb jutottunk a magyarságunk ügyeit, sorskérdéseit illetően” – mondta Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke.A rendezvényen számos politikus és közéleti személyiség is részt vett, ott volt Völner Pál magyar országgyűlési képviselő, Csáky Pál szlovákiai EP-képviselő, az MKP több alelnöke és számos megyei képviselője, valamint környékbeli polgármesterek is.

„Idén azért is különös számomra a libádi bál, mert lévaiak, Léva környékiek lépnek fel, hiszen a műsort a Garam Menti Népi Együttes szolgáltatta, ahol nekem nagyon sok cimborám, jó barátom, földim van. Úgyhogy otthon érzem magam” – jegyezte meg Gubík László, a Via Nova ICs elnöke.

A mintegy 350 fős vendégsereg gasztronómiai élvezeteknek is hódolhatott. A menüsort évek óta a berettyóújfalui Ónody István főszakács készíti. „Libádra negyedszer jöttünk. Nagyon szeretünk itt lenni, nagyon barátságos emberek vannak, mintha hazatérnénk. A levesünk egy fejedelmi fácánleves, a főételünk pedig fehér borban, mustárban, fokhagymában érlelt tarja sütve, hozzá pedig bihari csirkemell” – magyarázta a séf.

Az ínyencfalatok mellé pedig finom borokat kóstolhattak a bálozók, megalapozva a hangulatot a hajnalig tartó mulatáshoz.
0 HOZZÁSZÓLÁS