HIRDETÉS

Western lovaglás és „team penning” a Csápai Rodeo Ranchon

2011. február 01., 18:26
EKECS. Ekecs a felvidéki cowboyok Mekkája. Nem kell messzire utaznia annak, aki ízelítőt szeretne kapni a western-lovaglásból, vagy a Team Penningből. A labdarúgáshoz képest nagyon drága, a Forma 1-hez képest nagyon olcsó – vélekednek bennfentesek.

A magyar cowboyok a Nagyszeg-pusztai Rodeo Ranchon hódolhatnak szenvedélyüknek. Itt tratják a Közép-Európa Kupa borjas versenyszámait az osztrák lovas szövetség felkérésére. A magyarázat prózai. Ausztriában nem könnyű cowboynak lenni. Az ottani zöldek ugyanis rendkívül hatékonyan képviselik a patások érdekeit. Ausztriában csak a western díjlovaglás engedélyezett, az ún. marhás versenyszámok tiltottak. Ez a művelet, a megjelölt borjúk leválasztása, azaz a team penning ott állatkínzásnak minősül. A versenyzők szerint indokolatlanul.

„A borjúk szempontját tartjuk szem előtt, és nem az van, hogy beléjük rongyolunk, és ezzel arra kényszerítjük őket, hogy mondjuk kerítésnek fussanak” – mondja Dörnyei József fóti vállalkozó. Nem ő az egyetlen western-lovas az üzleti világból. Katona Szabolcs egy gödöllői autószalon társtulajdonosa komoly összeget áldoz erre a sportra. „Azt mondom, hogy a labdarúgáshoz képest nagyon drága, a Forma 1-hez képest nagyon olcsó, tehát közepes színvonal. Egy átlag magyar vállalkozó megengedheti magának, hogy egy ilyen lovassportot félamatőr, vagy hobbiversenyzői szinten űzzön” – hangoztatja.

Az egykori Csehszlovákia utódállamaiban több tucat western klub működik. Magyarországon egyelőre kevés helyen tanítják a western-lovaglást, de ez nem csökkenti a nemzeti csapat versenyképességét. „Én úgy gondolom, hogy Csehszlovákia a fejlődésben tíz évvel előttünk jár, bár az eredményekben mi is megközelítjük, néha meg is fogjuk őket”- mondja Kastély Attila. Csapattársai őt tartják a legtapasztaltabb magyarországi western-lovasnak. A magyar versenyzők szerinte elsősorban a gyorsasági, a szlalom és a hordókerülő versenyszámokban mutatnak fel jó eredményeket, de egyre több pontot szereznek ún. marhás versenyszámokban is.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ  

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS