Vizsgálják a 2006-os német vb-pályázatot is

hirek.sk 2016. március 22., 16:38
ZÜRICH, BERLIN. Az elnökváltás után a FIFA folytatja a gyanús világbajnoki pályázatok feltárását: a szövetség etikai bizottsága kedd délután bejelentette, hogy a 2006-os németországi futball-világbajnokság pályázata miatt vizsgálatot indítottak a német futball több befolyásos embere ellen.

A FIFA azt gyanítja, hogy szabálytalanul fizettek ki bizonyos összegeket, hogy a vb-pályázatukat előnyhöz juttassák, vagyis vesztegettek. A legtöbbjük már korábban gyanúba keveredett. Beckenbauer annyit ismert el korábban, hogy hibát követett el a vb-pályázat során.

A szavazást végül 12-11-re nyerték a németek a dél-afrikaiakkal szemben, úgy, hogy a végrehajtó bizottság új-zélandi tagja rejtélyes okokból úgy döntött, hogy nem szavaz. Õ később azt mondta, nagy volt a nyomás rajta, amúgy a dél-afrikaiak pályázatát támogatta. 

A német hatóságok is nyomoztak már a 2006-os vb-pályázat miatt, a futballszövetség központját lerohanták tavaly novemberben.

A FIFA nemrég a 2010-es világbajnoki pályázatról állította azt, hogy a szervezők 10 millió dollárt költöttek vesztegetésre. Továbbá a korábbi FIFA-vezetők által ellopott több tízmillió dollárt szeretnék visszakapni az amerikai hatóságok segítségével.

Most a következő személyek ellen indul vizsgálat:

- Wolfgang Niersbach, a német futballszövetség korábbi elnöke, a 2006-os vb-pályázat szervezőbizottságának alelnöke

- Helmut Sandrock, a német futballszövetség korábbi főtitkára, a 2006-os vb-pályázat szervezőbizottságának egyik igazgatója

- Franz Beckenbauer, német futball-legenda, a 2006-os vb-pályázat szervezőbizottságának elnöke, a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagja

- Theo Zwanziger, a német futballszövetség korábbi alelnöke, a vb-pályázat szervezőbizottságának alelnöke

- Horst R. Schmidt, a német futballszövetség korábbi főtitkára, a vb-pályázat szervezőbizottságának alelnöke.

Forrás: index.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS