Vizes vb - Hetedik a magyar nyíltvízi váltó, a franciáké az arany

hirek.sk 2017. július 20., 14:36
BALATONFÜRED. A hetedik helyen végzett a magyar váltó a nyíltvízi úszók csütörtöki csapatversenyében a vizes világbajnokságon, Balatonfüreden.

A Balatonfüreden rendezett eseményen az elmúlt napok 2,5 kilométeres pályájához képest átalakított, 1250 méteres kört kellett négyszer teljesítenie az új lebonyolítású viadalon a 19 váltó tagjainak. A csapatok mindegyikét két-két férfi és nő alkotta.   

A Juhász Janka, Rasovszky Kristóf, Novoszáth Melinda, Gyurta Gergely összeállítású magyar négyesből az öt kilométeren 27. Juhász ugrott vízbe elsőként, a bolyt a japánok egyik férfiversenyzője, Josuke Mijamoto vezette fel.   

A mezőny harmada választotta azt a taktikát, hogy női versenyző teljesíti először az 1250 métert, így elnyúlt sorban úszták az első kört. A nagy üdvrivalgás közben a váltáshoz érkező 17 éves Juhász 1:03.4 perces hátránnyal a 18. helyen adta át helyét Rasovszkynak, aki tíz kilométeren ötödik, öt kilométeren hetedik helyet szerzett eddig a vb-n.

A vezető amerikaiak mögött kis csoportokra szakadt a mezőny, amelyben Rasovszky nagyon jól úszott, a lemaradás felét ledolgozta. Így hetedikként csapott Novoszáth Melinda tenyerébe a stégnél, ezzel indította útnak társát, aki 34.4 másodperccel az élre álló britek versenyzője mögött kezdett.

Novoszáth öt kilométeren 28. lett, ezúttal pedig 1:27.5 perces lemaradással váltott az óriási fölénnyel vezető britek mögött. Gyurta Gergely a 11. pozícióból vágott neki az utolsó körnek, a még dobogós helyen álló olaszokhoz képest 37 másodperces hátrányban.

Az élen a franciák megelőzték a végül a dobogóról is leszoruló briteket, míg Gyurta a brazilok utolsó emberével vívott nagy csatát, ám végül két testhosszal lemaradt riválisától, így hetedik helyre hozta be a magyar csapatot 1:17.8 perc hátránnyal. Az aranyérmet a francia váltó szerezte meg az amerikaiak és az olaszok előtt.

"Nagyon nehéz volt, tiszta erőből úsztam, talán az elején lazábban kellett volna. Aztán láttam magam előtt a brazil srácot, tudtam, hogy fel kell úsznom rá. Ez sikerült a végére, de amikor megpróbáltam megelőzni, folyton beúszott elém, így sajnos nem tudtam feljebb jönni" - értékelt az MTI-nek Gyurta Gergely, aki reálisnak nevezte a hetedik helyet. Előretekintve elmondta, pénteken a 25 kilométer vár rá, de leginkább a medencés versenyekre, a 800 méter gyorsra, illetve fő számára, a 400 méter vegyesre koncentrál.

Rasovszky Kristóf leszögezte, örül, hogy társai elégedettek voltak a teljesítményével. "Az volt a lényeg, hogy mindenki mindent beleadjon, és ez sikerült. Büszke vagyok, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek" - hangsúlyozta, egyúttal kiemelte, furcsa volt számára a mezőny, hogy nőkkel is kellett úsznia, így nehéz volt felmérnie, hol tart. "Arra koncentráltam, hogy minél gyorsabban meglegyen ez a kör. Jól esett belülről, hogy több csapatot is meg tudtam előzni közben".   

Juhász kiemelte, örült neki, hogy jóval kisebb mezőnyben kellett úsznia, mint öt kilométeren. Mint fogalmazott, "a lányok sokkal harciasabbak, karmolnak, a fiúknál ez kissé visszafogottabb". "Túlságosan koncentráltam a német lányra, inkább az előttem lévő bolyra kellett volna összpontosítanom. Öt karcsapásnyira nem figyeltem, és elléptek" - mondta Juhász Janka. "A váltóban teljesen átszellemül az ember, tudja, hogy nemcsak magáért, hanem a magyar csapatért is küzd. Nagyon jó érzés volt, kirázott a hideg."   

"Majdnem maximális iram volt 1250 méteren keresztül, óriási lelkierőt adott, hogy egymásért szurkoltunk a csapattársaimmal. Megbeszéltük, hogy ha a végén félholtan húzzuk is ki egymást a vízből, akkor is mindent megteszünk egymásért" - hangsúlyozta Novoszáth Melinda. Kiemelte, első világbajnokságán a hetedik hely a rendkívül erős versenyben "gyönyörű helyezés" számára.

    Eredmények:
    nyíltvízi úszás, csapatverseny (4x1250 m), világbajnok:
    ------------------------------------------------------
   Franciaország (Océane Cassignol, Logan Fontaine, Aurélie Muller, Marc-Antoine Olivier) 54:05.9 perc
2. Egyesült Államok (Brendan Casey, Ashley Twichell,  Haley Anderson, Jordan Wilimovsky) 54:18.1
3. Olaszország (Rachele Bruni, Giulia Gabbrielleschi, Federico Vanelli, Mario Sanzullo) 54:31.0
...7. MAGYARORSZÁG (Juhász Janka, Rasovszky Kristóf, Novoszáth Melinda, Gyurta Gergely) 55:23.7

A Margitsziget helyett a Duna Arénában lehet a férfi vízilabdadöntő

A margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda helyett a Duna Arénában lehet a férfi vízilabdatorna döntője a vizes világbajnokságon, amennyiben a magyar válogatott is érdekelt lesz a mérkőzésen.

A vizes sportágakat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) csütörtöki tájékoztatása szerint azért vetődött fel, hogy a fináléra a 7000 fő befogadására alkalmas margitszigeti helyszín helyett a 12 ezres Duna Arénában kerüljön sor, mert a csoportkörben eddig a magyar férfi és női válogatott meccsein is telt ház és kiváló hangulat volt.

Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke az ügyben egyeztetett Kemény Dénessel, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével, majd vele egyetértésben tárgyalt Cornel Marculescuval, a FINA ügyvezető igazgatójával arról, van-e lehetőség az eredetileg kijelölt helyszín megváltoztatására.   

"A nehézségekkel mindenki tisztában van, a váltás esetén az eladott, helyre szóló jegyeket nyilván hasonló pozícióba szóló belépőkre kell átváltani. Mindez megérheti a fáradságot, hiszen további ötezer ember biztathatja a katlanban a magyar válogatottat" - áll a nemzetközi szövetség közleményében.   

A FINA közleménye hangsúlyozza, hogy az esetleges váltás még nagyobb gondot jelenthet az esemény televíziós közvetítői számára, akiknek a 20.10-kor véget érő úszóversenyek után teljesen át kellene építeniük a kameraállásaikat. Emiatt viszont az eredetileg kitűzött 20.30-as kezdés biztosan nem tartható a vízilabda-finálé esetén, és amennyiben egy órával később indulna a mérkőzés, azt egyeztetni kell az eseményt sugárzó valamennyi tévétársasággal is.   

Emellett az uszoda teljes kiürítését, illetve a pólódöntőre érkezők beengedését is le kellene tudni alig több mint egy óra alatt, továbbá a medenceteret is teljesen át kell rendezni. Az úszóknál ugyanis máshol helyezkednek el a versenybírók, míg a pólósoknál zsűriasztal van, továbbá külön bírói dobogó a medence két oldalán. Mint írják, a hivatalos időmérő cégnek le kellene szerelnie az összes, úszásnál használt berendezését, felváltani a vízilabdánál használatos eszközökre, majd mindezt másnap reggelre ismét visszacsinálni, hiszen vasárnap lesz az úszóviadal zárónapja.   

"Mindezek tudatában Cornel Marculescu közölte Gyárfás Tamással, a FINA-n nem múlik a váltás, ennyivel tartoznak a hazai rendezőknek. Ha mindenki partner a szándék megvalósulásában - ami több napos egyeztetést igényel -, mindehhez egyvalami még mindig elengedhetetlen kellék: a magyar együttesnek ott kell lennie a döntőben" - zárul a FINA tájékoztatása.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS