Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. június 4., 11:47

Visszatért a Földre három kínai űrhajós

Biztonságban visszatért a Földre három kínai űrhajós a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomásról - jelentette a kínai hivatalos média vasárnap.

űrhajós
Fotó: TASR/AP

A Sencsou-15 űrhajó rézszínű kapszulája az ország északi részén, Belső-Mongóliában szállt le - számolt be a Hszinhua hírügynökség.
Fej Dzsun-long, Teng Csing-ming és Csang Lü "jó fizikai állapotban" szállt ki az űrhajóból - írta a hírportál, "teljes sikernek" minősítve a küldetést.

Az állami média által sugárzott képeken fehér overallba öltözött orvosok kék takarókba burkolták az űrhajósokat.

A trió hat hónapot töltött a Tienkung űrállomás fedélzetén, ahol űrsétákat és különböző kísérleteket végeztek.
A múlt héten Kína három új űrhajóst - Kuj Haj-csaot, az első civilt a kínai űrhajózás történetében, valamint Csing Haj-penget és Csu Jang-csut, a hadsereg két tagját - indított az űrállomásra a Sencsu-16 űrhajóval.

Kína már több évtized óta eurómilliárdokat fektet űrprogramjába. Az űrállomás megépítésére és saját űrexpedícióinak elindítására részben az sarkallta, hogy az Egyesült Államok nem fogadta be Kínát a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programba.
Űrprogramjának kezdete óta Peking több mint ezer tudományos kutatást végzett el az űrben, köztük olyan vizsgálatokat is, mint a növények alkalmazkodása az űrbéli körülményekhez, vagy hogy miként viselkednek a folyadékok a mikrogravitációban.

Az ázsiai ország, amely 2003-ban küldte első űrhajósát az űrbe, azt tervezi, hogy 2030-ra embert küld a Holdra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.