2020. november 25., 17:00

Virtuális karakterek hódítanak a közösségi médiában - a befolyásolás jövője virtuális?

Egyre gyakrabban találkozhatunk számítógép által létrehozott karakterekkel a közösségi médiában, így lehet már észre sem vesszük. A 21. századi Computer-Generated Imagery, azaz a CGI technológia digitális animációi megtévesztően hasonlítanak az emberre. Az élethű, az emberre megszólalásig hasonlító és csak alig megkülönböztethető figurák célszerű használata a közösségi média felületein hatalmas lehetőség kereskedelmi szempontból.

Ma már egyre több, ember által végzett munka helyettesíthető robottal, s az animációs karakterek is ezt a feladatot próbálják betölteni. Legújabban az influenszerek és a modellek kerültek a marketinges céllal megalkotott virtuális, grafikai kreálmányok alkotóinak fókuszába. A virtuális befolyásolók növekvő népszerűségnek örvendenek, így a számítógép által generált modellek felbukkanása is egyre gyakoribb, különösen az Instagramon. A Hypeauditor 2019-es kutatása azt az eredményt hozta, hogy a virtuális influenszerek majdnem háromszor magasabb elérést produkálnak, mint a valódi influenszerek. A kutatás szerint a virtuális karakterek a fiatal, 18-24 év közötti női felhasználók körében tarolnak s az Egyesült Államokban a legnépszerűbbek.

virtuális alakok
A legnépszerűbb virtuális influenszerek: lilmiquela (2,8 millió követő),

A Mindshare Futures által végzett egyik kutatásából kiderült, hogy az Egyesült Királyságban a 18 és 34 év közötti felhasználók több mint egyharmada olyan profilokat követ a közösségi médiában, amelyekről tudják, hogy nem valósak. A kutatás ráadásul azt mutatja, hogy az Egyesült Királyság összes fogyasztójának 54%-a valamilyen szinten vonzónak találja a virtuális karaktereket.

virtuális alakok
A legnépszerűbb virtuális influenszerek: shudu.gram (209 ezer követő).

A közelmúltban a járványhelyzet alatti kiadások lassulása ellenére számos oka van, hogy miért használják a virtuális influenszereket, ideértve a márkák megkülönböztetését és a költséghatékonyságot is. Az influenszerség kereskedelmi jövője szempontjából a virtuális befolyásolók jelentős mértékben lehetnek eredményesebbek, így egyre több cég marketingügynöksége választhatja majd ezt a megoldást, hiszen a virtuális befolyásolók nem fizetnek, elfogulatlanok és a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Elősegíthetik a sokszínűség elfogadását, az egyenlőséget a különböző csoportok, például a multikulturális közösségek között. Ezenkívül a fiatal generációkat foglalkoztatják a társadalmi jelenségek, így az influenszerek inspiráló és céltudatos üzeneten keresztül segíthetik a márkák és a fogyasztók összekapcsolását.

virtuális alakok
A legnépszerűbb virtuális influenszerek: noonoouri (367 ezer követő)

A virtuális influenszerekkel való reklámozás azért egy megtévesztő világ, mert egyes cégek a médiafogyasztók bizalmát kihasználva nem létező karakterekkel próbálnak értékesíteni olyan termékeket, amiket azok soha nem próbáltak, hiszen számítógép által alkotott karakterek. A követők az általuk hitelesnek, szavahihetőnek vélt kedvenc Instagram szereplőjük ajánlásával olyan információkat kapnak bizonyos termékekről, amiknek nagyszerűségére egy kitalált karakter esküszik. A fogyasztók nagyobb valószínűséggel vásárolják meg azokat a termékeket, amiket egy általuk kedvelt felhasználó használ. Az influeszer-marketing általános ágazata az előrejelzések szerint 2022-re akár 15 milliárd dollárt is elérhet, szemben a 2019-es 8 milliárd dollárral-derül ki a Mediakix adatain alapuló Business Insider Intelligence becsléseiből.

virtuális alakok
​A legnépszerűbb virtuális influenszerek: imma (342 ezer követő) ​

Előfordult azonban az is, hogy adománygyűjtés céljából kampányoltak a közösségi csatornákon, ugyanis a WHO virtuális influenszert vett igénybe a COVID-19-et megelőző kampányhoz. A kampány a 20 éves, Atlantában élő férfi digitális előadását mutatja be, aki tanácsokat nyújt a szorongás és a magány leküzdésére. A virtuális férfit Instagram-fiókján 899 ezren követik.

Több tartalom, a ma7 médiacsalád instagram profilján: https://www.instagram.com/ma7_mcs/?hl=hu

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.