Virágvasárnapi előzetes zoboralji villőzőkkel Komáromban

hirek.sk 2017. április 08., 19:15
KOMÁROM. A Zoboralji Szent László Hagyományőrző Egylet és a Duna Menti Múzeum zoboralji származású igazgató-helyettese, Sipos Anna néprajzkutató összefogásának köszönhetően egy a Zoborvidéken ma is élő magyar népszokást, a virágvasárnapi villőzést mutatták be április 8-án Komárom belvárosában az onnan érkező, mutatós népviseletbe öltözött, daloló-táncoló lányok és asszonyok a zsérei fúvószenekar kíséretében.

Az ünnepváró, Komáromban első alkalommal megvalósult rendezvény délelőtt a Jókai Mór Kultúrpalota udvarán álló szobránál kezdődött, ahol a Jókai Közművelődési és Művelődési Egyesület (JKME) tagjai húsvéti tojásokkal és pogácsával várták a több nemzedéknyi zoboralji hagyományőrzőből álló parádés menetet. A villőzők népdalokból, mondókákból és néptáncokból összeállított műsoruk bemutatása után a Nádor utcán és Szent István szobra mellett, majd a Megye utcán vonulva a Klapka Vigadóhoz érkeztek, ahol folytatták programjukat, s annak tulajdonosa, a Hajabács család pedig megvendégelte őket.

Mire az Európa-udvarban található Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskolához értek, egyre több járókelő csatlakozott hozzájuk, megcsodálva a Duna parti városban újdonságnak számító látványosságot. Az intézmény tanárai és diákjai ugyancsak nagy szeretettel fogadták a fáradhatatlan villőzőket. Annak emeleti Creative Art Stúdiójában pedig kiegészítő programként tojásokat festhettek és húsvéti díszeket készíthettek a gyerekek.

A zoboralji vendégeket Keszegh Margit, a JKME elnöke családjával együtt a Jókai utcában található otthona előtt csokitojásokkal várta, majd a belváros életét felpezsdítő csapat Stubendek László, Komárom polgármesterének meghívására a Városházához vonult. A város első embere körbevezette őket a patinás történelmi épületben, miközben rövid történelemórát is tartott nekik. Miután az aprónép átmenetileg az üléstermet és a városatyák bársonyszékeit is birtokába vette, több dal után vendéglátóival együtt a honvédtábornok szobránál a komáromiakkal közösen a Klapka-indulót is elénekelte, végül a Szent András-templomot is megcsodálta. A közös együttlét vélhetően a komáromiakat és a zoboraljaikat egyaránt gazdagította.

Sipos Anna néprajzkutató a főként Zoboraljára jellemző, tavaszköszöntő villőzésről portálunknak elmondta, a Zoboralji Szent László Hagyományőrző Egylet vezetősége nevében Jókai Mária és Maga Ferenc kérte fel őt a villőzés komáromi bemutatásának megszervezésére. Bár a népszokáshoz a múltban nem kötődött zenekar, most a zsérei fúvószenekar is elkísérte a lelkes csapatot.

„Régen a lányok csoportokban járták a falut. Hajdanán a fűzfa zöld ágára kivarrott, díszes zsebkendőket tűztek, amelyeket mára színes szalagok váltottak fel. Egy máig élő népszokásról van szó, hiszen Gímesen, Kolonban, Alsóbodokon virágvasárnaponként a XXI. században is körbejárják a település utcáit, miközben téltemető-tavaszköszöntő énekekkel, mondókákkal bőséget, áldást kívánnak az őket rendszerint megvendégelő házigazdáknak és családjuknak. Akárcsak egykoron, ma is leggyakrabban hímestojással, csokoládéval, esetleg pénzzel ajándékozzák meg őket. Mivel a húsvét előtti utolsó vasárnap még a böjti időszakhoz tartozik, ilyenkor nem illenne dalolni - táncolni, de ezen az egy napon a villőzők kivételt tehettek, megengedett volt a vigadalom. Mivel az idei virágvasárnapon is odahaza villőznek, ezért városunkba egy kis szombati előzetessel érkeztek” – tájékoztatta olvasóinkat a Duna Menti Múzeum igazgató-helyettese.

„Gímesről, Zséréből, Kolonból, Gesztéről és Nyitracsehiből érkeztünk Komáromba. Zoboralján mindmáig élő népszokás a villőzés, köszönhető ez az ottani falvakban tevékenykedő egy-két kezdeményező személynek. Azoknak, akik nemcsak az időseket, hanem a gyerekeket és fiatalokat is könnyen rábírják a közös szereplésre, hagyományőrzésre. Akarat, elszántság s az egykori népszokások, hagyományok alapos ismerete is kell azok továbbéltetéséhez. Ma csak annyit tettünk, hogy eljöttünk csupa szépet és jót, így egészséget, boldogságot, bőséget, szeretetet kívánni a komáromiaknak. Hinni kell abban, hogy az őszinte jókívánságok valóra válnak, mert csak annak van jövője, akinek szilárd hite is van!“ – nyilatkozta a Hírek.sk-nak Maga Ferenc, a Zoboralji Szent László Hagyományőrző Egylet zsérei elnöke.

Hozzátette: virágvasárnapon majd mindnyájan a saját falujukban villőznek, karácsonykor pedig betlehemezni szoktak. „Nyitracsehi néptánccsoportja és Zsére fúvószenekara is közreműködik az összeállításainkban, melyekhez szakmai segítséget az 1995 óta működő Zoboralji Szent László Hagyományőrző Egylet nyújt. Nem másra kell várni, hanem magunknak kell tennünk azért, hogy még sokáig megmaradjon a zoboralji magyarság. Ha pedig a komáromiaknak tetszett a mai bemutatkozásunk, s igénylik, akkor jövőre is szívesen ellátogatunk Jókai és Klapka híres városába“ – fogalmazott.

Bár reggel még úgy tűnt, hogy eső mossa el a várva várt eseményt, ám mire a tavaszhozó hagyományőrzők az utolsó dalt is elénekelték, Komáromban valóban borúsról derűsre változott az időjárás. Bizonyítva: ha összefogunk és igazán hiszünk, kisüthet a Napunk, lesz feltámadás...

0 HOZZÁSZÓLÁS