Vihar döntötte ki a 2000 éves kaliforniai alagutas mamutfenyőt

hirek.sk 2017. január 11., 11:25
SACRAMENTO. Elpusztult a híres kaliforniai óriás mamutfenyő, amelynek olyan széles volt a törzse, hogy autók is áthaladhattak a bele vájt alagúton.

"Egy öreg barátunkat veszítettük el ma" - írta a Facebookon Jim Allday, a Calaveras Park egy önkéntes munkatársa.

A Calaveras Big Trees Állami Parkban álló alagutas mamutfenyő korát 2000 évre becsülték, törzsének átmérője 6,7 méter volt. Vasárnap egy erős vihar döntötte ki, amikor földet ért, a felismerhetetlenségig összetört.   

A mamutfenyő törzsébe az 1880-as években vágtak alagutat, akkoriban lovasok, lovaskocsik hajtottak át rajta, később már autók is. Népszerű turistalátványosságként tartották számon. Valószínűleg éppen az alagút gyöngítette meg annyira a fát, hogy végül engedett a viharnak és kidőlt.   

A hétvégén hatalmas vihar pusztított Kaliforniában és a szomszédos Nevada államban áradásokat és földcsuszamlásokat is okozva.   

Az óriás mamutfenyő a világ legnagyobbra megnövő fafajtája. Törzsének átmérője meghaladhatja a 8 métert, de gyönge gyökérzete miatt könnyen kidőlhet. A legidősebb példány, amely az Elnök nevet kapta, 3200 éves, magassága több mint 90 méter, a Sierra Nevada hegyvidékén a Sequoia Nemzeti Parkban él.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS