2022. december 2., 12:15

Vigyázat! Akcióban a karácsonyi csalók

A Szlovák Rendőrség a közösségi oldalán tette közzé a felhívást, hogy fokozottan ügyeljünk, főleg az internetes vásárlások során, mert az ünnepek közeledtével a csalók több aljas trükkel is próbálkoznak, hogy az embereket megkárosítsák.

internetes csalás
Fotó: pixabay.com/Sebastian Ganso

A rendőrség egy kampányt is elindított azzal kapcsolatban, hogyan lehet elkerülni az online csalókat, hogy azok feleslegesen ne fosszanak meg bennünket a pénzünktől. Az internetes csalók egyik trükkje, hogy hamis e-mailüzeneteket küldenek, amelyben a bankkártyaadatokat kérik.

Az ilyen e-mailekre nem tanácsos ráklikkelni, hanem azonnal ki kell törölni.

Hogyan is zajlik a csalás 

Először is érkezik egy e-mail kvázi a „futárcégtől”, miszerint a csomag készen áll, ám ki kell még fizetni egy plusz díjat, vagy tárolási díjat kell fizetni. Feltüntetnek egy linket is, ahol ez megtehető. Ha erre rákattint, megjelenik egy fizetési átjáró, s ha megadja a kártyaadatokat, akkor bizony elveszíti a pénzét.

Mit ajánlatos ilyenkor tenni

Kitörölni az e-mailt. Egy másik módszer annak megállapítására, hogy átverésről van-e szó, ha megnézi a feladó címét. Többnyire ismeretlen, külföldi e-mailről érkeznek ezek az üzenetek.

Mi a teendő, ha bedőltünk a trükknek

Alapvetően két dolgot kell tenni. Azonnal fel kell hívni a bankot, és zároltatni a bankkártyát, hogy ne veszítsen több pénzt. Ezután feljelentést kell tenni a rendőrségen.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy sem a posta, sem pedig a futárszolgálat nem kér e-mailen keresztül kifizetést.

Bosszantsd fel a csalódat!

Ezzel a címmel indította a rendőrség az új kampányát, amellyel az online csalások számát szeretné korlátozni.

A kampány fő célja a lakosság aktív részvételének és az internetes csalás veszélyével kapcsolatos általános tudatnak az elmélyítése.

A rendőrség azt javasolja az állampolgároknak, hogy küldjék el minden csalónak, aki az interneten megkeresi őket, azt a gúnyos képet, amely a kampány részét képezi.  Az üzenet tartalma egyértelmű – tudatni a csalóval, hogy nem dőlünk be az átverésnek és egyúttal felbosszantani őt.

Engem nem csapsz be
Fotó:  Szlovák Rendőrség Facebookoldala

A rendőrség ezzel a rendhagyó kampánnyal az internetes csalás veszélyeinek tudatosításán kívül, szeretné demotiválni is a csalókat. A rendőrség által készített képnek két változata van. A szlovák "Mňa neoklameš"-t (Engem nem csapsz be) egy bohóc illusztrálja, a csalók nevetséges gyakorlataira utalva. A képnek van angol nyelvű változata is.

Azzal, hogy a potenciális áldozat elküldi ezt közvetlenül a csalónak, egyúttal az arcába is nevet.

A képen rendőrségi logó is található, hogy a csaló tudja, hogy a szóban forgó személy a közösségi oldalain vagy személyesen közvetlenül a rendőrségen fogja bejelenteni a csalási kísérletét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.