2019. február 22., 18:10

Veszélybe kerülhet az alpesi turizmus egy vitatott bírósági döntés nyomán Ausztriában

A pénteken közzétett bíróság ítélet arra kötelezi az érintett gazdát, hogy fizessen 180 ezer euró kártérítést az agyontaposott nő férjének és kiskorú fiának, továbbá folyósítson havi 1500 tartásdíjat az özvegynek, valamint 350 eurót a gyermeknek.Az első fokú, tehát még megfellebbezhető ítélet szerint a marháit a hegyoldalban legeltető tiroli gazda nem figyelmeztetett elégséges módon a legelőn való áthaladás veszélyére, figyelmeztető táblák kihelyezése nem volt elegendő, a marhacsordát el kellett volna keríteni.

alpesi-tehenek.jpg

A szokatlan bírósági ítélet nagy feltűnést keltett Ausztriában. A gazdák érdekvédelmi szervezetei szerint jogerőre emelkedése esetén csapást mérhet az alpesi túrázásra vagy a szarvasmarhatartásra, mert az állattartók vagy a vándorutak lezárására kényszerülnek, vagy arra, hogy felhagyjanak az alpesi legeltetéssel. Az agrárkamara szerint az ítélet "veszélyezteti a hegyi turizmus és az alpesi legeltetés békés együttélését".

A 45 éves rajnavidéki asszony kutyáját pórázon vezetve haladt egy túraútvonalon a Stubai-völgyben, amikor feldühödött tehéncsorda támadt rá. Feltételezések szerint a kutya jelenlététől vadultak meg a szarvasmarhák, amelyek között borjat nevelő, vagyis különösen agresszív tehenek is voltak.

A tiroli agrárkamara vezetője szerint az egyik lehetséges következmény lehet a kutyák kitiltása az alpesi legelőkről, mivel eddig minden hasonló incidensben szerepet játszott kutya is.

Tirolban 15 ezer kilométernyi túraútvonal található.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.