cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. november 30., 13:13

Vegyem, ne vegyem? Mikor vásároljuk meg a karácsonyi fenyőt?

Az év legszebb ünnepe egyre közeleg. Sokan ilyenkor már a nappali díszének számító fenyőfát is megveszik, mások viszont kivárnak szinte az utolsó pillanatig a fenyő beszerzésével, talán abban is bízva, akciós áron juthatnak hozzá. Mikor érdemes beszerezni?

karácsonyfa elvitel
Fotó: TASR

Egy biztos, a fenyőárusok már beindultak, megkezdték a karácsonyfának való árusítását. A pontyárusok azonban egyelőre még csak készülődnek.

A kertészetekben és a nagyobb áruházaknál egy maximum másfél méteres nagyságú fenyő ára 15 eurónál kezdődik.

Az eladók szerint teljesen mindegy, hogy most vagy az ünnep előtt két nappal vesszük meg, mert frissességüket nagyjából ugyanaddig az ideig őrzik meg.

Ha nem szeretnénk, hogy idő előtt hullatni kezdje tűleveleit, tartsuk hidegben (balkonon, fészerben) és csak az ünnep előtt állítsuk be a szobába és öltöztessük szép ruhába. Tovább üde marad, ha a tövét vizes rongyba tekerjük, esetleg vízbe állítjuk.

Ha nem egyszer használatos fenyőre vágyunk, akkor választhatjuk a cserepes, földlabdás változatot is. Ezt az ünnepek elmúltával akár a kertbe is kiültethetjük, vagy a következő karácsonyon újra feldíszíthetjük.

Ne kövessük el azt a hibát, hogy a fát a megvétel után azonnal a meleg szobába visszük! Hagyjuk akklimatizálódni – 5-10 napig – a garázsban vagy a hűvösebb folyosón.

Ha megfelelően gondoskodunk a cserepes fenyőről, akár 4-5 évig is a karácsonyaink dísze lehet, és csak utána kell kiültetni.

A ponttyal még ráérünk

A halárusok egyelőre még csak készülődnek az ünnepekre. Egy héttel karácsony előtt kezdik árusítani portékájukat.

6,50-7 euró közötti kilónkénti árral érdemes számolniuk azoknak, akik nem tudják elképzelni az ünnepi asztalt rántott ponty nélkül.

Egy 2,5 kilós ponty közel 20 euróba kerülhet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.