2022. december 7., 17:45

Végre érkezett egy szállítmány a hiányzó gyerekgyógyszerekből

Nagyobb, néhány hete már hiányzó gyógyszerekből álló szállítmány érkezett Szlovákiába. Elsősorban köhögés elleni szirupokról és lázcsillapító kúpokról van szó. Azért van belőlük hiány, mivel igen sok a beteg gyermek az utóbbi napokban.

influenza gyermek beteg orvos
Fotó: TASR

A fertőző, szezonális betegségek enyhítésére szolgáló gyógyszerek most elérhetők a patikákban, de az interneten is megrendelhetők. A helyzet tartós javulására azonban, ami a gyógyszerkészleteket illeti, még várni kell. Ennek oka, hogy hiányoznak a gyártásukhoz szükséges alapanyagok.

Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara elnöke szerint a legjobban most az ibuprofen és paracetamol tartalmú gyógyszerek hiányoznak, melyek fájdalom- és lázcsillapítók.

Mivel napról napra nő a beteg gyerekek száma, az oktatási intézmények sorra zárnak be, egyre nagyobb gond beszerezni a megfelelő kiszerelésű készítményeket a kisgyermekek számára.

A mostani gyógyszerszállítmány legfeljebb csak tűzoltásra elég, néhány nap alatt elfogy. Összességében a világot sújtó energiaválság és a háború miatt alapanyaghiány alakult ki, ami nehezebben elérhetővé teszi az olyan termékeket is, mint a gyógyszerek.

Sukeľ szerint hosszabb távon is gyógyszerhiányra kell készülni.

Gyermekek gyógyítására felnőtt gyógyszerek is bevethetők, a patikussal való konzultáció után, megfelelő, csökkentett adagban, testsúlyuknak megfelelően.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.