2024. január 20., 18:00

Városi séták, lenn a Délvidéken

Hogy hol kezdődik és végződik a közép-európai térség, mi minden foglaltatik bele, ez akár megérne egy külön doktori munkát. Miért írom ezt? Mert a régió, ahol járni fogunk, az jelenleg egy ízig-vérig balkáni temperamentumú ország része, de épített, kulturális örökségében le sem tagadhatja közép-európaiságát. Bizony, a hányatott sorsú Délvidékre nézünk le most. De hívhatjuk Bácskának, Vajdaságnak, a lényegen mit sem változtat, az etnikailag heterogén régió napjainkig is elüt kulturális és civilizációs fejlettségében, mint mondjuk Szerbia más helyei.

 

Városi séták Délvidéken
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Borka Zoltán

 

Még mielőtt személyem végleg elmerült volna a balkáni rengetegben, amolyan bejáratós régiónak pont megtette a bácskai, hiszen az itt elterülő városok is tele vannak rengeteg látványossággal. Termékeny síkságok, gazdag múltra visszatekintő városok, isteni gasztronómia és pálinkák, vendégszerető népek jellemzik a jelenlegi Szerbia ezen tartományát. Beleszédülök ha leírom, de lassan nyolc év telt el ezen utazás megtétele óta. Fordítsuk vissza a homokórát és nézzünk be Palicsra, Szabadkára és Újvidékre. Annó ezen szerbiai utazásunknak attrakciója Belgrád volt, de Európa egyik legkirályabb fővárosáról már tavaly értekeztünk. A haditerv így nézett ki: Útközben Szerbia fővárosa felé Újvidéken álltunk meg egy fél napra, majd visszafelé Szabadka és Palics következett.

 

Városi séták Délvidéken
Kilátás a Péterváradi erődből.
Fotó:  Borka Zoltán

 

Az út Újvidékre problémamentes volt. A határon gyorsan átkelve, kellő mennyiségű dinárral (Szerbia hivatalos fizetőeszköze) felpakolva, szikrázó napsütésben érkeztünk a jelenlegi Szerbia második legnagyobb városába. Listánkon elsőként a Péterváradi erőd szerepelt. Kellemes sétával bejártuk az egész erődöt, csodás panorámát kapva Újvidékről. Persze az erődre is ráférne egy kis ráncfelvarrás, de azért a terület egyes részeit szépen felújították. A séta meghozta az étvágyat is. Az ottani étterem egyik teraszán tankoltuk fel gyomrunkat, miközben a város panorámája tárult elénk. Elégedetten mentünk tovább a város belsejébe.

 

Városi séták Délvidéken
Komor, borús idő a Palicsi-tónál.
Fotó:  Borka Zoltán

 

A kultúra oltárán egy múzeum bejárásával adóztunk. E téren a Vajdasági múzeum jó választásnak ígérkezett. Kaptunk egy kisebb betekintést a tartomány történelmébe és népeinek életébe. Onnan séta a Duna parkban, majd kigrasszálva a Zmaj Jovina sétálóutcára igazi pezsgésbe csöppent társaságunk. Kisiparos műhelyek, éttermek, fagylaltozók váltották egymást. A sétáló utca végén a Szabadság-tér (Trg Slobode) látványos épületei fogadtak minket. Csodás tér, főleg a Zsolnay-cserepekkel fedett Mária Neve katedrális, a 72 méteres tornyával vett le a lábamról. Maga az egész belváros lenyűgözött. A Zmaj Jovinán leülve egy finom kávéra élveztük a napsütést és a hömpölygő tömeget. Az idő gyorsan pergett és nekünk tovább kellett menni, de megfogadtam magamnak, Újvidékre biztos visszatérek. Ami aztán pár évre be is következett.

 

Városi séták Délvidéken
Forgatag Újvidéken.
Fotó:  Borka Zoltán

 

Miután elrendeztük viszonyunkat Belgráddal, visszaúton kaptunk volna a fejünkre, ha kihagyjuk Szabadkát. Vasárnap volt akkor és eléggé nyirkosra sikeredett az idő. Kedvünk ettől nem lett tompább. A Raichle palota szomszédságában találtunk helyet négykerekű vasszekerünk számára. Onnan tényleg pár perc sétával már a város korzóján találtuk magunkat. A szabadkai Népszínház és a Városháza szép párt alkottak Szabadka belsejében. Nem messze tőlük a Szent Teréz székesegyház megviselt, repedésekkel teli temploma emelkedett. Tettünk egy kört a Zsinagógánál, majd lassan vissza egy kis hiányérzettel az autó felé. Nyilván a hideg idő számlájára írható, de a város most a komorabb arcát mutatta. Pár történelmi épületére erősen ráférne a renoválás. Kosztolányi szülővárosa és a szabadkai magyarok ennél többet érdemelnek, mert így az enyészeté lesz az egész.

 

Városi séták Délvidéken
Volt egyszer egy szeccesszio, avagy előttünk a Raichle palota.
Fotó:  Borka Zoltán

 

 

Időnkbe még belefért Palics is, azon belül a tava és környéke. Ha erre járunk, viccesen meg is szoktuk említeni, mondván itt kezdődik a Balkán. A természeti park és a tó egy teljes hétvégére le tudná kötni az embert. Egy legenda szerint a Palicsi-tó egy Pál nevű pásztor könnyeiből töltődött fel, aki itt őrizte nyáját. A tó partján felépített Női strand a magyaros szecesszió egy újabb remek példája. A mesebeli faépítményt a népművészetből kölcsönzött motívumok díszítik. További látnivalókhoz tartozik a  Férfi strand, Palicsi Viztorony és a Nagy park, Nagy Terasz-Vigadó, Lujza-villa (mini kaszinó), Bagolyvár, Vermes Lajos szobra, Palicsi kápolna. Minden feltétel adott itt egy kellemes hétvégére. Bár a miénken eléggé szeles és komor ruhatárát tárta elénk.

Városi séták Délvidéken
A szabadkai Városháza előtt.
Fotó:  Borka Zoltán

 

Az úton azon járt az eszem, mikor fogok tudni a leghamarabb ebbe a régióba visszatérni, hiszen egy olyan helyről, mely tele van rejtett kincsekkel és csak rajtunk múlik, hogy ezekre a kincsekre mikor lelünk rá. Szerencsémre ezen kincsvadászat az elkövetkezendő években is folytatódhatott, hiszen számtalan alkalommal taposhattam húsos földjét és csillapíthattam kultúrszomjamat települései társaságában.

 

 

Városi séták Délvidéken
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.