2019. február 28., 11:43

Van-e ideális korkülönbség egy párkapcsolatban? Egy új kutatás szerint van!

Azt mondják, hogy a szerelemben nem számít a korkülönbség. Valóban igaz ez a mondás, és tényleg nem jelent problémát az életkor? Amerikai kutatók szerint az életkorbeli különbségek igenis befolyásolják párkapcsolataink élettartalmát.

lo.jpg
Fotó: Friss.hu

"Talán egy érett, felnőtt férfira lenne szükséged. A korosztályodbeli férfiak (25-30) sokszor éretlenek, nem akarnak komoly kapcsolatot, és nem tudják, mit akarnak…” – hangzik el gyakran barátnői tanácsként, amikor egy nő szakít korabeli, vagy egy valamivel fiatalabb férfival.

Mi ebből az igazság? A szerelemben tényleg számít a korkülönbség? Vajon létezik-e ideális korkülönbség, amely tényleg biztosítja a kapcsolat hosszú élettartalmát?

Az atlantai Emory Egyetem kutatói több mint háromezer pár kapcsolatát vették górcső alá, hogy következtetéseiket tudományosan is alátámaszthassák. Kiderült, minél nagyobb a körkülönbség két ember között, annál valószínűbb, hogy a kapcsolat szakítással végződik.

A felmérés kimutatta, hogy az ideálisnak vélt öt év korkülönbség esetén a párok 18-százalékkal nagyobb valószínűséggel szakítanak.  Ez az érték a különbség arányával nő. Olyan kapcsolatokban, ahol tíz év korkülönbség van jelen, 39%-ra növekszik a szakítás esélye. A legrosszabbnak eredmények a 20 vagy több év korkülönbség esetében születtek, ahol a statisztikák szerint 95 százalék a valószínűsége annak, hogy egy ilyen kapcsolat szakítással végződik.

Meglepő eredmények születtek

Mennyi tehát ez ideális korkülönbség?

A felmérés szerint akkor a legkisebb a kapcsolat zátonyra futásának esélye, ha a felek között körülbelül egy év van.

A statisztikák szerint ilyen pároknál mindössze 3% az esélye annak, hogy a párkapcsolat szakítással végződik.

A kutatók egyúttal felhívták a figyelmet arra is, hogy a szakításokra természetesen más faktorok is kihatással vannak (származás, értékrend, hobby stb.). Jelen kutatás csupán azt vizsgálta, milyen hatása van a korkülönbségnek a párkapcsolatokra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.