2019. július 19., 08:15

Valódi csoda: 55 órás, maratoni műtéttel választották szét a sziámi ikreket

Csodába illő módon, szétválasztani egy kétéves, fejüknél összenőtt pakisztáni sziámi ikerpárt egy londoni kórházban.

sziámi ikrek_pakisztán
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Northfoto

A pakisztáni születésű Szafa és Marva Ullahnak nemcsak a koponyája, hanem az agya egy része is összekapcsolódott. 

A craniopagus egy kivételesen ritka s összetett állapot – magyarázta az ikreket operáló, 100 fős sebészcsoport egyik vezetője. A műtét – amit februárban végeztek el a londoni Great Ormond Street-i kórházban, de csak most jelentették be – az orvoscsoport eddigi legbonyolultabb operációja volt. 

Fejüknél összenőtt, de más szerveikben különálló sziámi ikrek egymillió születésből egyszer jönnek világra, az pedig még ritkább, hogy az agyszövetük össze legyen kapcsolódva. Évente világszerte 50 craniopagusiker születik, közülük csak 15 ikerpár éli túl élete első hónapját. 

A műtéthez a legkorszerűbb technológiát is felhasználták, beleértve a virtuális valóságot, a fejlett képalkotást és a háromdimenziós nyomtatást. Ezek segítettek abban a sebészeknek, hogy megtervezzék és begyakorolják a műtétet.

Így sem volt veszélytelen a beavatkozás, amely során mindkét gyerek agya vérezni kezdett, Szafa pedig sztrókot is kapott. Az orvosok azt hitték, elveszítik a kislányt, de végül sikerült stabliziálni az állapotát. 

Az ikreket négy hónappal később, július 1-jén bocsátották el a kórházból. Édesapjuk már nem él, még a várandósság idején, szívroham következtében elhunyt. A babák édesanyjukkal, nagyapjukkal és nagybátyjukkal együtt Londonban telepednek le, és napi szintű fizioterápiás kezelést kapnak a teljes felépülésük érdekében. Orvosaik szerint az ikerlányok állapota lassan, de biztosan javulni fog. 

Ezek a gyerekek már kétévesek, de soha nem másztak, nem ültek fel, így meg kell tanítani nekik mindezt. Nagyon örülnénk, ha a harmadik születésnapjukon már járnának – mondta a műtétet végző idegsebész.

Fotó:  Northfoto

A magyar orvosok is készülnek már
Bangladesben ugyanezzel a technikával végzik el hamarosan a fejüknél összenőtt sziámi ikrek végleges szétválasztó műtétjét a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai. Az operációra az alapítvány 35 fős magyar missziós csapattal készül. 
sziámi ikrek_pakisztán
Galéria
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.