2019. február 16., 14:47

Válás a királyi családokban: minél fényesebb egy esküvő, annál rövidebb a házasság

A mondás szerint, minél fényesebb egy esküvő, annál rövidebb a házasság. Persze a királyi családok tagjai ritkán esküsznek szerény körülmények között - ráadásul még ez utóbbi sem garancia a tartós kapcsolatra.

Válás a királyi családokban
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Archívum

Az élet útjai kifürkészhetetlenek. A boldogító igen kimondásakor senki sem gondol a válásra, de az élet nem válogat. Az egyenes út nem biztosított még a királyi családokban sem.

Károly herceg és Diana 

Károly herceg és Lady Diana Spencer 1981-es, mesébe illő esküvője az egész világot elbűvölte. A házasság hétköznapjai azonban már korántsem voltak ilyen mesések: olyannyira nem, hogy

alig 10 év alatt teljesen széthullott a kapcsolat. 

A köztudottan tragikus kimenetelű kapcsolat nem indult szerencsésen. Károly ugyanis érzelmileg sohasem szakadt el fiatalkori szerelmétől, Camillától. Diana mindössze 18 éves volt, mikor férjhez ment. A hatalmas médiafigyelem sokkolta a lányt, férje titkos viszonya pedig féltékennyé és bizonytalanná tette.

Az esküvőt követő évben megszületett Vilmos herceg, majd röviddel azután Henry herceg, de a gyerekek sem oldhatták fel a feszültséget a pár viszonyában. 1992-ben a brit miniszterelnök bejelentette a pár szétköltözését, amit 1996-ban válás követett. Sajnos azonban ez sem hozott hosszú boldogságot Diana életébe, akit egy év múlva életét vesztette egy autóbalesetben. 

Margit hercegnő és Antony Armstrong-Jones 

Erzsébet királynő húga sokkal szabadabb életet élt, mint nővére. Számos kapcsolat előzte meg Peter Townsend kapitánnyal folytatott románcát, amelyből házasság végül nem lett, bár a katonatiszt megkérte a fiatal hercegnő kezét. Az akkor már elvált férfival kötött házasság nem vetett volna jó fényt Margitra és a monarchiára, és az egyház és a politikai elit tanácsadói meggyőzték Margitot, hogy mondjon nemet Townsendnek.

Végül Antony Armstrong-Jones fotográfushoz ment feleségül, miután megtudta, hogy a külföldi szolgálatra delegált Townsend megkérte belga barátnője kezét. Margit és Anthony 1960-ban tartott esküvője volt az első királyi esküvő, amelyet közvetített a brit televízió. 1978-ban elváltak.

77 év után ez volt az első válás a királyi családban, amelyet egyben a család legnagyobb belső drámájának is tartanak VIII. Edward lemondása után.

A királyi család tagjainak házasságkötése már korántsem olyan bonyolult és a válás sem elképzelhetetlen már. Az 1772-es törvény nincs többé és a királynő beleegyezését csak a trónöröklési sor első hat helyén álló személynek kell kérnie. A trónörökös Károly herceg és Diana válása, majd Károly újraházasodása (a szintén elvált Camilla hercegnével) egyértelműen mutatja, hogy bár nyilván nem örvendetesnek tartottként kezelik azokat, de már elfogadottnak számítanak az ilyen ügyek. Harry herceg és (az ugyancsak korábban már elvált) Meghan Markle házasságkötésével szemben sem a királynő, sem a kormány, sem az anglikán egyház nem emelt már szót. 

András herceg és Sarah Fergusson
András herceg és Sarah Fergusson
Fotó:  Archívum

András herceg és Sarah Fergusson 

A királynő második fia, András herceg 1986-ban vette feleségül  a ragyogó, vörös hajú Sarah Fergussont - akitől két lánya született -, ám 1996-ban elváltak. A hercegnő sajnos nem öregbítette a királyi ház hírnevét: hercegi férje külföldi útjai alatt többször is lefotózták különböző férfiak társaságában. A hercegi pár Károllyal és Dianával szinte egy időben, 1992-ben jelentette be különélését, és 1996-ban a válását.

Carolina hercegnő és Philippe Junot 

Rainier herceg és Grace Kelly lánya Caroline háromszor ment férjhez. Első férje egy Philippe Junot nevű playboy volt, akit a hercegi örömapa annyira nem kedvelt, hogy az 1978-as esküvői szertartást is szűk körben kellett megtartani. Az 1980-ban bekövetkezett válás után Caroline második férje egy Stefano Casiraghi nevű olasz üzletember lett, akivel a bennfentesek szerint harmonikusan éltek, mígnem Casiraghi 1990-ben motorcsónak-baleset áldozata lett. Az özvegy hercegnő kilenc évvel később a hannoveri Ernst-August herceggel vigasztalódott.

Anna hercegnő és Mark Phillip kapitány 

Károly nővére, Anna hercegnő és öccse, András herceg sem büszkélkedhet a bátyjáénál sikeresebb házassággal. 1973-ban egy ország ünnepelte a legidősebb királyi gyermek, Anna hercegnő esküvőjét. Erzsébet királynő egyetlen lánya, a lovassportok egyik angliai kulcsfigurája, Anna 1973-ban kötött házasságot a királynő őrségéhez tartozó dragonyos tiszttel. Kapcsolatukból két gyermek született - lányuk folytatja az anyai hagyományokat, és maga is versenyzőként vesz részt lovasviadalokon.

Azonban ez a házasság is megromlott, 1992-ben Anna hercegnő elvált a kapitánytól, és még ugyanabban az évben összeházasodott Timothy Laurence tengerészparancsnokkal. 

Irene hercegnő és Carlos Hugo
Irene hercegnő és Carlos Hugo
Fotó:  Archívum

Irene hercegnő és Carlos Hugo 

Irene hercegnő és Carlos Hugo 1964-ben házasodtak össze. Irene lemondott a trónhoz való jogáról, hogy kiválasztottjával élhessen. Az esküvő előtt áttért titokban a katolikus vallásra is, hogy férjhez mehessen. A házasság csak 1981-ig tartott ki.

Joakim dán herceg és Alexandra grófnő 

Joakim dán herceg, Monpezat grófja, II. Margit dán királynő és Henrik dán herceg második fia. Alexandra Christina Manleyt egy estélyen ismerte meg Hongkongban. 1995. november 18-án kötöttek házasságot a hillerødi Frederiksborg kastélyban. Két fiuk született, Miklós és Félix. 2004-ben elváltak. A dán királyi családban ez volt az első válás 150 év alatt. 

Lajos herceg és Tessy Antony
Lajos herceg és Tessy Antony
Fotó:  Archívum

Lajos herceg és Tessy Antony

Lajos herceg és felesége, Tessy hercegné 12 hosszú esztendeig alkottak egy párt, házasságuk 2010-ben köttetett. Két gyermekük született, Gábor herceg és Noé herceg. 2016 májusában elváltak. A 2010-ben kötött házasság miatt Lajos herceg, aki harmadik fia a luxemburgi nagyhercegnek, elesett az örökösödési jogától, hiszen polgárleányt vett feleségül. Bár a Luxemburg hercege címet megtartotta Lajos, fiait már a Nassau vezetéknévvel anyakönyvezték.

Válás a királyi családokban
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.