2018. június 11., 17:14

Csalt, ezért örökre eltiltották a vak norvég sakkozót

Az 52 éves Stein Tholo Bjørnsen egy 9 éves kislánnyal sakkozott a klubjuk versenyén, amely parti után eleddig példátlan büntetést szabott ki rá a Norvég Sakkszövetség, és örökre eltiltotta a versenysakktól. A május végi döntés indoklása egyszerű volt: „Zéró toleranciánk van a csalással szemben, és azt akarjuk, hogy tagjaink a szabályok szerint játszanak.”

norveg-sakkozo.png
Médialapozó
Fotó: chess.com

A döntés pontot tett a norvég sakkozás legnagyobb botrányára, amely odáig fajult, hogy egy teljesen kezdő „sakkozó” 56 játszmát nyert egyhuzamban anélkül, hogy bárki is lépéseket tett volna.

Az 52 éves Bjørnsenre 2015-ben figyelt fel a norvég sakkélet, amikor is egy 1500-1750 értékpontszámú sakkozókat felvonultató 9 fordulós versenyt 8 ponttal megnyert.

Sikerszériájának második sakkversenye az Hans Olav Lahlum volt amelyet szintén lenyűgöző 8/9-eredménnyel veretlenül nyert meg elképesztő 2267-es versenyteljesítménnyel. Ez volt az a pillanat, amikor többekben kételyek merültek fel. A norvég sakkvilágbajnokot, Magnus Carlsent is megkérdezték Bjørnsenről, és ő ezt nyilatkozta: „Egészen különleges tehetség, ha minden korrekt, amit nagyon remélek.” Carlsen tehát igen politikusan fogalmazott, míg más Norvég sakkmesterek egyértelműen megvádolták Bjørnsent. Olyan lépéssorozatokat idéztek a partijaiból, amelyekre szerintük nem lehetett képes. Bjørnsen bekerült az összes nagyobb norvég médiumba, és meghívták a nemzeti TV-be is, ahol ártatlannak mondta magát. Állítása szerint Carlsen játszmáinak napi 10 órán keresztüli folyamatos tanulmányozásával sikerült ilyen magas mesteri szintre fejlődnie. Erősen gellert kapott a szavahihetősége, akkor a róla megjelent képek alapján szakértők azt állították, hogy az általa használt fülbe helyezett berendezés nem alkalmas arra, amire állította, hogy használja. Ő ugyanis azt állította, hogy rögzíteni akarja a lépéseket, hogy később visszajátszhassa azokat. Kiderült azonban, hogy az egy olyan bluetooth, ami nem alkalmas semmiféle rögzítésre.

A Norvég Sakkszövetség ekkor 2 évre eltiltotta.

A 9 éves kislány
Fotó:  chess.com
A 9 éves kislány

Bjørnsen továbbra is váltig állította, hogy nem kapott információt a bluetoothon keresztül. Felajánlottak neki egy olyan tesztet, amelyben elzárják őt a külvilágtól, és megmérik a sakkerejét. Hosszes vívódás után ráállt, és megcsinálta a tesztet. Nem kellett volna... Az ÉLŐ pontszámát a teszt maximum 1000 pontban határozta meg – valószínűleg azért, mert 1000 alatt nem mért az a teszt. Bjørnsen még egyszerű mattokat sem tudott beadni.

„Nulla valószínűsége van, hogy a versenyen megtett lépéseit külső segítség nélkül képes lett volna metalálni.” – adta ki a nyilatkozatot az illetékes Szabály Bizottság.

De itt nem lett vége a történetnek. Bjørnsen 2 éves eltiltása ugyanis lejárt, ami után idén 2018-ban újabb versenyen indult Oslóban. Természetesen a fülében ekkor már nem volt gyanús berendezés, de hihetetlen módon az első 3 partit megnyerve ismét győzelemsorozattal kezdett! Negyedik ellenfele egy 9 éves kislány volt, akinek az apukája is jelen volt a táblánál. 

Az apuka addig filmezte körbe-körbe a látáskárosult ellenfelet, amíg bizonyítékot nem talált arra, hogy csal. Elképesztő, de a markába rejtett bluetooth eszközt használt!!! Eleinte tagadta, hogy ott bluetooth van, majd amikor az bebizonyosodott, akkor azt tagadta, hogy használta volna. De ezután a Norvég Sakkszövetség pontot tett az ügy végére, és a döntés értelmében Bjørnsen nem ülhet többet sakktáblához egyetlen versenyükön sem.

norveg-sakkozo.png
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!