2023. szeptember 17., 13:32

Vajon megérzi a TikTok az EU büntetésének súlyát?

A hét végén érkezett a hír, miszerint a gyermekek adatvédelmi jogainak megsértése miatt brutálisnak nevezhető, 345 millió eurós bírságot szabott ki pénteken a TikTokra az írországi adatvédelmi bizottság (DPC) az Európai Unió nevében eljárva. Vajon mennyire befolyásolja ez a kínai közösségi oldal európai erősödését?

Tiktok
Fotó: unsplash.com

Első látásra semmennyire, mert ahogy az EU képtelen volt fellépni a Facebook törvénysértéseivel szemben, úgy a TikTok sem fog megijedni az ilyen büntetésektől. Tegyük hozzá, van is miből kifizetnie a 345 millió eurót, hiszen fejlődése szinte megállíthatatlannak tűnik még akkor is, ha a nyugati hatalmak már korlátozni kezdték a TikTokot az egyes hivatalokban, minisztériumokban, mert félnek az adathalászattól és sok minden mástól is.

A TikTok hirdetési bevétele 2022-ben meghaladta a 11.6 milliárd dollárt, az év eleji statisztikák szerint 3,5 milliárd alkalommal töltötték le a közösségi oldal alkalmazását és ha tartja a fejlődési ütemét, akkor három év múlva utolérheti a felhasználók számában a Facebookot is, mert ha csak az elmúlt év adatait nézzük, a legtöbb új letöltést éppen a TikTok produkálta.

A növekedési lehetőség tehát még jelentős, s még a tájainkon sincs olyan szinten beépülve, ezért ezen a felületen az egyének és a cégek is nagyobb építkezésbe kezdtek, hogy ne csak propagálják magukat, hanem bevételt is szerezzenek segítségével. Közben azt is látni kell, ma már nem csupán a rövid videók miatt hódít a kínai oldalt, amit a Meta vagy a Youtube is lemásolt, de a hosszabb videók is egyre népszerűbbek. 

A következő négy évben a TikTok az előrejelzések szerint 7,4 milliárd dollárral megduplázza reklámbevételét, s így a reklámpiac legbefolyásosabb szereplője lehet, amely érezhetően nem tetszik a nyugati nagyhatalmaknak sem, s itt nem feltétlenül az államokat, sokkal inkább a vállalatokat értjük. A kínai közösségi oldal ugyanis más szabályokkal működik, kevésbé figyel az adatvédelemre, s a mostani büntetés hatását sem lehet előre megjósolni.

Ez volt ugyanis az első alkalom, hogy a világ vezető technológiai cégeit adatvédelmi téren szabályozó uniós hatóság felelősségre vonja a TikTokot. A DPC három hónapot adott a talált jogsértések orvoslására. A TikTok szóvivője közölte: nem értenek egyet a döntéssel, különösképp a bírság mértékével. Megítélésük szerint az ellenük megfogalmazott kritikák már nem aktuálisak, mivel a szóban forgó gyakorlatot még az adatvédelmi hatóság 2021 szeptemberében megkezdett vizsgálata előtt alkalmazták.

Az viszont biztosra vehető, a harc az európai hatóságok és a TikTok között folytatódni fog a jövőben is, ahogy a közösségi oldalak egymás közt is nagy versenyben vannak. A Meta hazájának számító Egyesült Államokban is egyre erősebbek a kínaiak és a hazai piac nagyvállalatai is egyre inkább fordulnak a TikTok felé, ami a reklámok mennyiségében is meglátszik, s ebből az is egyértelmű, hiába szeretne a politika határt szabni a kínai oldal fejlődésének, ez egyre nehezebbé válik, mert módszerei működnek és a felhasználok egyre több időt töltenek az oldalon. A havi statisztikák szerint átlagosan 850 percet, ami közel fél órát jelent naponta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.