2022. június 18., 14:20

Üzemanyagot spórolna? Ezt javasolják a szakértők...

Egyre inkább luxuscikké válik az üzemanyag. A mai árak mellett minden egyes megspórolt liter számít. A szakértőknek viszont vannak ötletei, miként érhetünk el gépjárművönkkel alacsonyabb fogyasztást. Lássuk, mit javasolnak...

üzemanyag, tankolás
Fotó: unsplash.com

A tvnoviny.sk szakértőket kérdezett, akik szerint

már indulás előtt érdemes foglalkozni néhány dologgal, ami befolyásolhatja a közlekedés során az autó fogyasztását.

Az egyik ilyen a járművünk kerekeiben lévő nyomás.

Az alultöltött gumik miatt akár fél literrel is többen fogyaszt az autó.

Érdemes az általános, 2,2 baros guminyomást tartani (Ami 15 colos gumira érvényes. Minden egyes plusz hüvelyk után plusz 0,2 barral magasabb ez az ideális érték. szerk. megjegyz.) - mondta el a riporter kérdésére Marián Bóna.

Még mindig nem indulunk el az autóval! Amennyiben az autó tetejére tetőcsomagtartó van szerelve, és arra huzamosabb ideig nincs szükség, akkor érdemes leszerelni. Vele együtt ugyanis romlik a jármű aerodinamikája, ami további másfél litert jelenthet 100 kilométeren.

Alexander Štefuca javaslata szerint

nem érdemes nyitott ablakkal sem közlekedni, mivel az szintén rontja a jármű körüli levegő áramlását.

A nyitott ablakkal közlekedés annyit is hozzátehet a fogyasztáshoz, mintha 20 km/h-val gyorsabban haladnánk.

Az agresszív stílusú vezetés is hozzáad a fogyasztáshoz.

Indulni úgy érdemes, ha fokozatosan gyorsulunk, a folyamatos sebességemelés többet ér, mint a hirtelen gáz-fék-használat.

És jön a városi közlekedés. A szakértő szerint városban végképp nem érdemes rohanni, vagy „rátapadni“ az előttünk közlekedőre. A sietős vezetés nem sokat hoz percekben, ám jóval többet visz üzemanyagban. „Városban a folyamatos haladás a lényeg. Egyszerűen nem érdemes sietni. Időt különösebben nem spórolunk, de üzemanyagot igen, ha nem rohanunk. Kereszteződéshez, közlekedési lámpához közeledve pedig nem érdemes tövig nyomni a gázt, inkább lassan begurulni a pirosra. Érdemes »neutrálon« begurulni, vagy kihasználva a motorféket, lassan közeledni a tilos jelzőfényhez“ - mondta el a közlekedési szakember.

Induláskor is érdemes megfogadni a hozzáértő tanácsát: hideg motorral ne nyomjunk padlógázt, tartsuk alacsonyabban a fordulatszámot - de ne is túl alacsonyan.

Mekkora az ideális közlekedési sebesség?

A szakértők szerint egyszerű a válasz. Be kell tartani a közlekedési szabályokat. Logikus, hogy a gyorsabban haladó autó többet is fogyaszt - településen, vagy autópályán egyaránt -, mondja Štefuca. Amennyiben az autópályán a megengedett 130 km/h helyett 110 km/h-val közlekedünk, az szintén 1 literes spórolást jelent. A másik kérdés persze ilyen esetben, hogy érdemes-e a gyorsabb közlekedési lehetőséget nyújtó autópályát használni, ha ott nem használjuk ki a megengedett felső sebességi határt.

A bekapcsolt klímaberendezés is befolyásolja a fogyasztást. A motoros szakértő azonban hozzáteszi, hogy minél modernebb az autónk, annál kevésbé emeli az üzemanyag-fogyasztást a klíma.

Egyszerű szabályok, igaz?

Próbáljuk ki, hátha kevesebb pénzt kell utána a benzinkúton hagynunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.