2019. október 25., 10:59

Utolsó rohamra indultak a turisták, mielőtt végleg lezárták az egyedülálló ausztrál Uluru-sziklát

Utolsó rohamra indultak a turisták péntek hajnalban, mivel helyi idő szerint délután 4-kor végleg lezárták a híres ausztrál Uluru-sziklát a hegymászók elől.

Uluru-szikla, Ayers Rock

Az évszakonként és napszakonként színét változtató, egyedülálló monolit szikla tövében turisták százai sorakoztak péntekre virradóra.

A rossz időjárási viszonyokra, az erős szélre hivatkozva a hatóságok először nem engedélyezték, hogy nekivágjanak a hegynek, de három órával később elindulhattak az első mászók a mintegy ezer összegyűlt várakozóból.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Uluru-szikla, amelyet korábban Ayers-sziklaként is emlegettek, 348 méterre magasodik ki a sivatagi környezetből Ausztrália Északi területén, Alice Springs közelében. A hatalmas homokkőhegy az egyik legkedveltebb turistacélponttá vált a térségben. Sokan attól tartanak, hogy a tilalom miatt jelentősen visszaesik majd a térség idegenforgalma.

Uluru környéke hagyományosan az anangu őslakosok földje. A szikla 1985-ben került ismét az ananguk felügyelete alá, azóta próbálták elérni, hogy megtiltsák rajta a hegymászó turizmust.

Az őslakosok szerint az Uluru spirituális helyszín, amelyhez őseik hagyományai fűződnek, ezért akarják biztosítani háborítatlanságát.

Azokat, akik a tilalom ellenére felmásznak a szent hegyre, 630 ausztrál dollártól 10 ezer dollárig terjedő bírsággal sújthatják, sőt szabadságvesztést is kiszabhatnak.

A szikla megmászása nem veszélytelen, az elmúlt évtizedekben legalább 37-en lelték halálukat, mert lezuhantak vagy kiszáradtak. Legutóbb, tavaly júliusban egy 73 éves japán turista halt meg.

A hivatalos adatok szerint a június végét megelőző egy év alatt csaknem 400 ezren látogattak el a sziklához. A szikla lezárását két éve jelentették be, akkor már csak a helyszínt felkereső turisták 20 százaléka mászott fel a sziklára.

Ez egy nagyon fontos hely, nem játszótér vagy valami Disneylandhez hasonló park"

- hangsúlyozta Sammy Wilson, az anangu hagyományok őrzője.

Hozzátette, hogy szívesen látják a turistákat, azt nem bánják, ha a szikla környékére látogatnak, csak a megmászását tiltották meg. A feljegyzések szerint az első fehér ember 1873-ban mászta meg az Ulurut.

Megosztás
Címkék