cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. június 21., 20:00

Utazás járvány után

Amikor pár hónappal ezelőtt megjelent a koronavírus és elkezdődtek a korlátozások, hamar egyértelművé vált, hogy vége az utazgatásnak. Szép lassan csökkentették a repülőgépjáratok számát, különböző intézkedéseket vezettek be, lezárták Európa határait, majd a környező országok is bezárkóztak egymás elől.

repülő
Fotó: Pixabay

Február-március környékén az emberek általában azt kezdik tervezgetni, hogy nyáron hová szeretnének utazni. Az elmúlt hónapokban ennél fontosabb volt, hogy biztonságban legyünk, és az országhatárok megnyitása valahová a vágyálmok közé került. Ha akadtak is, akik kacérkodtak a nyaralás gondolatával, elenyésző volt a foglalás a külföldi szálláshelyekre. Most úgy tűnik, lassan rendeződik a helyzet, és reményeink szerint nemsokára minden visszatér a régi kerékvágásba. De fogunk-e még ugyanúgy utazni, mint eddig? Mi minden fog megváltozni?

Mi változik a reptereken

Míg korábban a reptérre rokonaink vagy barátaink is kikísérhettek bennünket, várhattak velünk a becsekkolás előtt, mostantól erre nem lesz lehetőség. A reptér területére csak az utazó személyek léphetnek be, így lehet elkerülni, hogy mások is fölöslegesen érintkezzenek egymással. Mind ez idáig az európai emberek számára nem volt szokás a szájmaszk viselése, és néha furcsán is néztünk az ázsiai országokból utazókra, hogy folyamatosan viselik a maszkot. Mostantól nekünk is ezt kell majd tennünk, hiszen sok reptér területére kizárólag maszkban lehet majd belépni. Az utasok egy fertőtlenítő alagúton mennek keresztül, és hőkamerák térképezik fel a testhőmérsékletüket. Ez idáig a hőmérőzés sem volt bevett szokás, a járvány hozta magával, de egyébként teljesen korrekt lépés, hiszen egyáltalán nem igazságos, hogy az egészséges utasok egy légtérben utazzanak azzal, aki lázas beteg.

A világ nagyobb repterei azt is bejelentették, hogy lehetőséget biztosítanak az érintkezésmentes csekkoláshoz, anélkül, hogy az utasok a reptéri személyzettel kapcsolatba lépnének.

Regine Weston, az Americas Airport vezetője a biztonsági átvizsgálást tartja a reptér legkritikusabb pontjának, hiszen sok esetben elképesztően sok ember halmozódik fel egy légtérben összezsúfolva. Ez gyakran azért alakul így, mert az utasok nem érkeznek meg időben a reptérre, vagy éppen ellenkezőleg, időben érkeznek, csak nagyjából ugyanabban az idősávban. Ahhoz, hogy ezt elkerüljék, a biztonsági átvizsgálásra online lehetne bejelentkezni, megadott időpontok közül választva. Ezt a megoldást már egyébként is több helyen tesztelték, például Montrealban.

Mi kerül a poggyászba

Ha a járvány előtt láttunk egy videót valakiről, aki lefertőtleníti az ülést, mielőtt leül, maszkot visel és kézmosás hiányában bőszen nyomja a kézfertőtlenítőt a kezére, valószínűleg azt gondoltuk, hogy ez paródia, vagy egy kényszerbeteget látunk. Ha ezután olyan országba szeretnénk utazni, amely a vírus gócpontja volt, és még hosszú hónapok múlva is lesznek fertőzöttjei, biztos, hogy mi sem maradunk ki a fertőtlenítésből. Tehát a poggyászból biztosan nem hiányozhat a kézfertőtlenítő, ha pedig hosszabb útra megyünk, akkor a váltó maszk sem. Éppen ezért az eddigi 100 ml-es folyadékkorlátot is módosíthatják, hogy a hosszabb utazás során nagyobb mennyiségű folyadék kerülhessen a kézipoggyászba. Az is biztos, hogy az üzleti lehetőséget is felismerik a különböző márkák, és még nagyobb számban jelennek meg a dizájner szájmaszkok, hogy stílusosan legyünk védettek.

A vonatok szimpatikusabbak

A rövid távú vasúti forgalmat természetesen gyorsabban vissza fogják állítani, mint a repülést. De felmérés is mutatja, hogy sokan a járvány után szívesebben utaznának ezentúl vonattal, még akkor is, ha sokkal több időt vesz igénybe. Az emberek egészségügyi szempontból biztonságosabbnak tartják a vonatot, hiszen ha nem túl zsúfolt a járat, még mindig nagyobb távolságot tudunk tartani a többi utastól. A szerelvények többségében az ablakot is ki lehet nyitni, így nem kell attól tartanunk, mint a repülő esetében, hogy órákon keresztül a közös térben, a légkondicionáló által kevert levegőt kell belélegeznünk.

Arról már nem is szólva, hogy a vonat ezerszer környezetbarátabb utazási forma, mint a repülés. Éppen ezért, akik környezettudatosabban próbálnak élni, évek óta egyre gyakrabban választják a vasutat.

Szinte teljesen biztos, hogy sokkal többen csatlakoznak majd hozzájuk ezután.

Hol szálljunk meg?

Egészen idáig minden probléma nélkül foglalhattunk magunknak Airbnb-szállást. Ez annyit jelent, hogy magánszemély lakásában kapunk szobát vagy lakrészt. Ennek az az előnye, hogy gyakran luxuslakásokat is ki lehetett fogni hihetetlenül jó áron. Sokkal rugalmasabb és praktikusabb, mintha hotelben szállnánk meg, egy hosteltől pedig ezerszer jobb minőségű. A hátránya, hogy az adott lakást gyakran meg kell osztanunk a tulajjal, vagy más utazókkal. Ez a járvány előtt különösebben nem számított, ugyanis a közös helyiségeket felváltva lehetett használni, de az alvásra mindenkinek külön része volt.

Nagyon sokszor foglaltam Airbnb-szállást, és soha nem gondoltam arra, hogy ez nem lenne biztonságos. (Mivel soha nem volt még tapasztalatom világjárvánnyal.) Az Airbnb adatai szerint a turisták 94 százaléka teljes mértékben elégedett volt a szállások higiéniájával. De egy világjárvány esetében a közös fürdőszoba és konyha használata egyet jelent a fertőzéssel. A szolgáltatás ígéretet tett, hogy a járvány után szigorú szabályokat vezetnek be, és még inkább ellenőrizni fogják a szállásokat.

A szállást kínáló személyeknek kötelességük lesz a lakásokat higiéniára specializálódott cégek segítségével fertőtleníttetni, mielőtt új vendégeket fogadnak. Emiatt két foglalás között minden esetben el kell telnie 24 órának. Ez azért is nagy változás, mert korábban volt, hogy egy óra telt el a vendégek kiköltözése és az új vendégek beköltözése között.

A fertőtlenítést végző alkalmazottaknak és a tulajdonosnak is maszkot kell majd viselnie. Ilyen intézkedések mellett az Airbnb-szolgáltatások teljes mértékben biztonságosak lesznek.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2020/25. számában)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.