2023. november 5., 18:50

Újra hódít az ívelt kanapé

Szinte biztosan állítható, hogy az otthonunk legtöbbet használt bútora a kanapé, illetve az ülőgarnitúra. Családi programok, baráti összejövetelek helye és természetesen hosszabb-rövidebb pihenésekre is alkalmas, ezért minden igényt kielégítő, tartós, funkciókban gazdag, jó ár-érték arányú ülőgarnitúrát kell választanunk.

 

kanapé - lakberendezés - jvelt kanapé
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: archívum

A kanapé a nappali lelke. Színben, anyagban, formában, kényelmi szempontból, méretben rendkívül gazdag a választék.

 

Miért kedvelt újra az ívelt kanapé?

 

Puhább, lágyabb a szemnek, tökéletes a társasági élethez, ideális a kis helyekre is, ráadásul kétségtelenül hívogatóbb forma. Az ívelt kanapé a legjobb választás, a 2023-as év egyik trendi bútordarabja. Azt gondolhatnánk, hogy az ívelt bútorok csak a hatalmas, díszes apartmanszobákban mutatnak jól, de nem így van. Igen, fantasztikusan néz ki egy hatalmas lakásban, de egy ívelt kanapé vagy szék ugyanolyan jól mutathat a kisebb, kevésbé díszes, fogalmazzunk úgy, a mindennapi nappaliban is. A bútorok görbéi, ívei nagy visszatérést jelentenek, inkább klasszikusnak és időtlennek tűnnek, mint trendinek.

Vladimir Kagan az 1950-es években készítette el „Serpentine kanapé”-ját egy olyan ügyfél számára, aki komoly műgyűjtő volt, és szüksége volt arra, hogy a vendégek minden helyzetből lássák a műalkotásokat. A nemzetközileg ismert tervező, Pierre Yovanovitch pedig az irodája sarkában helyezett el egy ívelt kanapét. Illő, elegáns és stílusos volt. Ezeknek az ikonikus daraboknak és számos későbbinek köszönhetően a tervezők egy kicsit merészebben, nagyobb kreativitással nyúltak a nappali tervezéséhez.

Az ívelt kanapé előnyei

A kanapé trendek jönnek és mennek, de gyakran a szövetekre, a kontrasztos hegesztésre és a láb anyagaira összpontosítanak. És bár a formák változatosak, az egyenes kétülésesektől a családi méretű szekcionáltakig, szokatlan, hogy egy új sziluett ennyire kitűnjön az árutömegből.

Az ívelt kanapénak számos előnye van, az egyik például, hogy kompaktabb környezetben térérzetet kelt. A tökéletesen elegáns dizájn annyira sokoldalú, hogy könnyedén adaptálható merész és élénk nyomtatott szövetekkel, vagy a visszafogottabb, semleges színekkel is.

Az ívelt kanapé több ülőhelyet biztosít, stílusos darabként funkcionál, amely jobban felpezsdíti a teret, mint egy moduláris darab. Az ívek egyedülálló módon lágyítják a szobát, pihentető, nyugtató és barátságos érzetet keltenek lágyságuknak és lekerekített, organikus megjelenésüknek köszönhetően.

Az ívelt bútorok ideálisak a pihenésre tervezett terekbe. A lágy ívekkel megnyugtató otthon teremthető, amely javítja a mentális és fizikai egészséget. Az aktuális trend, hogy a természet a mindennapi életünk részévé váljon, összhangban van az ívelt vonalvezetésű bútorokkal. Ez az egyébként 18. századi formavilág és bútorelrendezés újra népszerűvé válik mindazok számára, akik a nappaliban szeretnék elterelni a figyelmet a tévéről, és határozottan a társasági életet helyezik a központba. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a minőségi együtt töltött idő alapfeltétele lehet az ívelt kanapé, illetve a fotelek. Ez lehet tehát a választása a családcentrikus embereknek és azoknak, akik szeretnek jókat beszélgetni a barátaikkal. Az ívelt kanapé szinte „körülöleli” az embereket, határozottan „beszélgetésindító”.

A görbék és ívek egyébként a nagyobb terekben is hasznos „eszközök”, mivel segítenek a kisebb, intimebb területek kialakításában, ahol jó begubózni. Egy tágas szobában az ívelt kanapé elhelyezése akkor tökéletes, ha a szoba közepén „lebeg”, mert játékosságot kölcsönöz a szobának, megteremti a nagyszerűség és a nyitottság, ugyanakkor a visszafogott luxus és nyugalom érzetét.

Felmerül azonban a kérdés, milyen dohányzóasztalt válasszunk az ívelt kanapéhoz? Ehhez az organikus formához kétségkívül a kerek, ovális, amorf vagy organikus alakú dohányzóasztal illik legjobban. Mivel a szögek és sarkak nem kezdenek el „harcolni” egymással a térben, a szemnek is kellemesebb.

Az írás megjelent a Magyar7 43. számában.

 

Ülőgarnitúra
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.