cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 26., 20:40

Ujjunk érintésével a csodavilágba

Itt a tavasz, és nemcsak a természet, hanem a mobiltelefonok világa is új életre kel. Több gyártó is azon fáradozott az elmúlt időszakban, hogy újabb és újabb mobilokkal lepjenek meg minket márciusban. 

Garmin óra

Itt van mindjárt a Samsung új, S szériája, amelynek a legnagyobb „dobása” a megnövekedett üzemidő mellett a szebb és jobb kijelző, illetve a telefon teljesítménye. 3 órával több videónézést tesz lehetővé, mint az elődje, ami hatalmas előny, hiszen manapság az emberek nemcsak telefonálásra használják az okostelefont, hanem videótartalmakat megosztó oldalak nézegetésére is.

Ha bekapcsoljuk az energiatakarékos módot, akár 40%-kal növelhetjük a telefon alap üzemidejét. A kijelző verőfényes napsütésben is kiválóan figyelemmel követhető. Ezt egyébként most lesz mód letesztelni és kihasználni, amikor végre hét ágra süt a nap. A gyártó nem spórolt az anyaghasználaton sem, kiváló minőségű alumíniumból készült az S széria váza. Emellett por- és vízálló tanúsítvánnyal is rendelkezik. Ez manapság nagyon fontos elvárás egy mobiltól, hiszen a sportoláson át a horgászaton keresztül mindenhová magukkal viszik az emberek. 

Velem is előfordult, hogy beleesett a telefonom a Kis-Dunába, de szerencsére időben kikaptam a vízből, így megmenekült. Kiráztam belőle a vizet és működött tovább vízállóságának köszönhetően. Szervizeinkben nap mint nap találkozunk beázott telefonokkal és tulajdonosaik történeteivel. Ügyes, szakértelemmel rendelkező kollégáinknak hála, nagy eséllyel sikerül belőlük újra telefont varázsolni, s ha nem, legalább a fontos adatokat, képeket, telefonszámokat kinyerni belőlük. A sok-sok fényképet, amit évek alatt készítettünk, fájdalmas lenne egyik napról a másikra elveszíteni.  Nagyszerű új szoftveres funkció ezekben a mobilokban, hogy egy-egy képen belül, ujjal rányomva a kiválasztott tárgyra (személyre, alakra, kisállatunkra), kivághatjuk, kimásolhatjuk, és természetesen el is menthetjük. 

Samsung

Az S 23 széria az itthon kapható mobilok közül a leggyorsabb. A kamerák maradtak az előzőleg is jól bevált szinten, viszont az új processzorral javult a képfeldolgozása, ezáltal szebb és jobb minőségű képeket készíthetünk, még rosszabb fényviszonyok mellett is. 

Összességében elmondható, megint kaptunk egy gyorsabb, megbízhatóbb, szebb mobilt a gyártótól, amely munkára és szórakoztatásra egyaránt megfelel.

A jó okosóra

Okostelefonunk mindennapos kiegészítője, elmaradhatatlan kelléke lett az okosóra. Személy szerint már a sokadik típus kipróbálásánál tartok, ám most úgy érzem, megtaláltam a számomra legmegfelelőbbet. A Garmin egy jó ideje bővíti és fejleszti okosóráit, a kínálatában rengeteg típus közül lehet válogatni. Sokoldalú társ az edzésben és a mindennapokban. Ha céltudatosan szeretnénk sportolni, illetve egészségesen élni, ezek a kütyük a mai magas igényeket kielégítve teszik ezt nekünk egyszerűbbé és komfortosabbá. Ami kicsit riasztó lehet, az a rengeteg funkció, ami bennük rejlik. Ezt optimálisan beállítani szakember tanácsa nélkül nem könnyű, de nem is lehetetlen. 

Mi a Duntelben erre is vállalkozunk, pontosabban Horváth László, aki futó- és triatlon versenyek eredményes résztvevője. Ő nemcsak beállítja, de gyakorlati tanácsokkal is ellátja ügyfeleinket. Mi is sokat tanulunk tőle, hiszen az okosóráját az utolsó lehetőségig kihasználja, és tapasztalatait megosztja velünk. A legnagyszerűbb dolgot azonban máris megosztom önökkel…

Ez igazán arra ösztönzött, hogy Garmin órát vásároljak. Az üzemideje összehasonlíthatatlanul hosszabb, mint a társaié. Egy töltéssel GPS-használat nélkül, állandó bekapcsolás mellett 15 napot bír ki, tehát egy fél hónapot! 

Az okosórában 30 előre telepített sportprofil áll rendelkezésünkre, amelyek bővíthetők is szükség szerint. Én általában a futás, a biciklizés és az úszás profilt szoktam beállítani, de például, ha futópadon koptatom a szőnyeget, akkor ezt külön beállítom. A különböző fejlett szenzorok segítségével precízen figyeli a mozgásunkat, és kiértékeli a mobilunkba telepitett appon a tevékenységeinket. A legfontosabb érzékelők a szívritmust, a hőmérsékletet, a légnyomást merő, a vér oxigénszintjét követő és a magasságérzékelő szenzorok. Különösen egyszerűen kezelhető a nem érintőképernyős felület. Az 5 nyomógombnak köszönhetően állíthatjuk be, ami mozgás közben inkább előny, mint hátrány. A navigálásban is segít, hiszen a gyártó saját térképeivel teszi ezt nekünk lehetővé már évek óta mobilokban és autósnavigációkban egyaránt. 

Hosszú út vezetett addig a természetességig, amilyennel ma használjuk a mobiltelefonjainkat, számtalan mérnöki bravúr es fejlesztés kísérte a technológia útját. Most itt tartunk, de ki tudja, mit tartogat még számunkra a jövő a mobilok világában. Csak remélni tudjuk, hogy jó irányba befolyásolja majd életünket és gyermekeink jövőjét.

Megjelent a Magyar7 2023/12.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.