2018. július 5., 15:19

Újabb kerékpárutak és skandináv gyalogló ösvények a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban

Szlovákia egyik legjelentősebb nemzeti parkjában, a Szlovák Paradicsomban számos újdonsággal várják az idei idegenforgalmi szezonban a turistákat.

erchegyseg.jpg
Médialapozó
Fotó: Archívum

.Az itteni Térségi Idegenforgalmi Szervezet (TISZ) igazgatója, Zuzana Záborská egyebek mellett az új kerékpárutakat és az egyre népszerűbb skandináv gyaloglásra (nordic walking) alkalmas ösvényeket említette. 

Via ferrata
Fotó:  Wikipedia
Via ferrata

 Az új látogatási rend keretében a TISZ megkezdi a lovaglási útvonalak első 100 kilométerének a kijelölését is, amelyek a Gömör–Szepesi-érchegység északi és déli részén vezetnek majd. A szervezet fogja kijelölni az útvonalakat a terepen. A kerékpárutak hossza megkétszereződött, és mint Záborská megjegyezte, a kerékpárosok nagyon örülnek, hogy most már legálisan közlekedhetnek a Szlovák Paradicsom déli és északi területei között

Skandináv gyaloglás
Fotó:  Archívum
Skandináv gyaloglás

 Az utóbbi években a rendszeresen idelátogatók mellett külföldi turisták is egyre nagyobb számban keresik fel a régiót: oroszok, ukránok, angolok, németek, osztrákok, sőt izraeliek is.

Vannak, akik nehezményezik a via ferraták (vasalt utak) behatárolt időtartamú látogatását. A természetvédők csak június 15-től engedélyezik ezeknek a sziklafalakon vezető, kampókkal, hágcsókkal, fémkábelekkel ellátott utaknak a használatát, ahogy a viszonyoktól függően lehet csak leereszkedni a Hernád felső szakaszán is. A minimális vízmélység 70 cm. Megtörténhet, hogy komoly szárazság idején a folyón egyáltalán nem lehet majd leereszkedni.

erchegyseg.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.