HIRDETÉS

Új szabályok a cukorbetegségben szenvedő gépkocsivezetők számára

hirek.sk 2017. november 09., 19:35
POZSONY. A jogszabályváltozás előírja a rendszeres orvosi ellenőrzéseket, amiről a volán mögött ülőknek kötelező igazolást felmutatni. Éppen ezért november 13-án „Magas vércukorszint nélküli hét a közutakon” címmel országos kampány indul, melynek célja, hogy felhívják a cukorbetegséggel küzdő gépkocsivezetők figyelmét a jogszabályok módosítására. Hiperglikémiás állapot leggyakrabban a cukorbetegségben szenvedőket veszélyezteti – nyilatkozta Emil Martinka, a Szlovák Diabetológiai Társaság (SDS) elnöke.

A diabétesz, vagy ismertebb nevén cukorbetegség, hormonális megbetegedés, ami az emberi test megemelkedett vércukorszintjében és szénhidrát-anyagcserezavarban mutatkozik meg. „ A cukorbetegek száma csupán Szlovákiában megközelítőleg 340 ezerre tehető. A megbetegedés napi szinten korlátozhatja a cukorbetegek tevékenységét. Különösen a volán mögött ülőknek ajánlatos óvatosnak lenni. Az úgynevezett hiperglikémiás állapot, vagyis a magas vércukorszint nemcsak a betegre, de a közúti közlekedés további résztvevőire nézve is veszélyes lehet” – nyilatkozta Martinka.

A másik hasonlóan veszélyes jelenség a hipoglikémia, vagy alacsony vércukorszint, mely nem csak a cukorbetegeket sújthatja. „Egy olyan állapotról van szó, amikor a vércukorszint kritikus érték alá csökken. Az állapot tünetei: izzadás, gyors szívdobogás, fejfájás és ingerlékenység” – magyarázta Jozef Borovka, a Cukorbetegek Szlovákiai Szövetségének (SZD) elnöke. Csökkenhet az agyi aktivitás, aminek a következménye a lassú és hibás döntéshozatal, rossz környezet-felismerés és homályos látás. A nevezett körülmények csökkentik a gépkocsivezető reagálási képességeit, ami közlúti balesethez vezethet.

„Segítséget ilyen esetekben a gyorsan felszívódó cukor, például édes üdítőital vagy szőlőcukor jelenthet. A hiperglikémia leggyengébb formájánál a tünetek a szénhidrát beadása után 15 percen belül megszűnnek” – magyarázta Borovka.

Cukorbetegek a volán mögött

Szlovákiában megközelítőleg 200 000 cukorbeteg rendelkezik jogosítvánnyal. A szakemberek szerint a gépkocsivezetőnek ez a csoportja jelenti a legnagyobb kockázatot, ugyanis olyan állapotról van szó, mely jelentősen befolyásolja a gépkocsivezető vezetői képességeit. „A jelenlegi jogszabályok viszonylag engedékenyek a cukorbetegséggel küzdő gépkocsivezetőkkel szemben – a jogosítványt orvosi látlelet, illetőleg rendszeres ellenőrzés alapján adják ki vagy újítják meg” – magyarázta Martinka.

Szlovákiában 2018. január 1-től az EU szabályozás értelmében, illetőleg a közlekedésbiztonság miatt új szabályok lépnek érvénybe. „A cukorbeteg gépkocsivezető abban az esetben ülhet volán mögé, ha nem áll fenn hipoglikémia veszélye” – magyarázta Ján Ignaták, az Országos Rendőr-főparancsnokság (PPZ) közlekedési osztályának igazgatója.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS