Új kiállítás mutatja be az Oszama bin Laden terroristavezér elleni hajsza részleteit New Yorkban

2019. október 23., 12:40
ma7 | MTI

Az Oszama bin Laden terroristavezér elfogásának titkosítás alól felszabadított dokumentumait és a misszióval kapcsolatos tárgyakat is bemutatja egy novemberben megnyíló kiállítás a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás emlékére létesített múzeumban.

National September 11 Memorial and Museum
Fotó: TASR/AP

A Revealed: The Hunt for Bin Laden című kiállítás november 15-én nyílik meg az emlékmúzeumban. A kiállítás multimédiás eszközökkel számol be a misszióról, amelynek végén 2011-ben sikerült lecsapni az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Pakisztánban rejtőző vezérére, Oszama bin Ladenre.

A kiállítás rajzokkal, videókkal, hangfelvételekkel idézi fel a terroristavezér felkutatását. A felvételeken a titkosszolgálati ügynökök, Barack Obama akkori elnök és az akcióban részt vevő különleges egység, a US Navy SEAL tagjai is megszólalnak.

Fotók mutatják be az afganisztáni helyszíneket, ahol bin Laden után folyt a kutatás. A különleges egységek a hegyvidéket és barlangokat is átkutatták.

Bin Laden a térséget uraló táliboktól az al-Kaida tagjainak szabad mozgást biztosító útlevelet kapott. Egy ilyen útlevelet a tárlaton is bemutatnak.

A kiállítás nemcsak a misszió eredményeit, hanem annak kudarcait és hibáit is feltárja. Egyebek mellett beszámol a sikertelen elfogási kísérletekről, mielőtt Oszama bin Laden eltűnt volna Afganisztánban.

A hajszában számos al-Kaida-tagot fogtak el, akiknek információja lehetett Oszama bin Laden rejtekhelyéről. A terroristavezért megtaláló és tűzharcban megölő különleges egység tagjai a saját szavaikkal számolnak be egy felvételen az akcióról. A kiállításon a rejtekhelyről készült fotókat és a ház modelljét is bemutatják.

A Szeptember 11. Nemzeti Emlékhely és Múzeum (National September 11 Memorial and Museum) a terrortámadásban lerombolt New York-i ikertornyok alapjainál, részben a föld alatt épült. A támadásnak több mint 2700 halálos áldozata volt. A múzeum gyűjteményében mintegy 60 ezer tárgyi emlék idézi fel az áldozatok személyes sorsát és a támadás következményeit.

Kövesse facebook oldalunkat is!