2020. július 19., 18:00

Új helyzet, új szórakozási szokások

Akár úgy tűnhetne, hogy túl vagyunk a járvány nehezén, de ezt nagy merészség kijelenteni, hiszen napról napra változik a helyzet. Nemcsak a világ távolabbi pontjain, hanem Közép-Európában sem lehet tudni, mit tartogatnak az elkövetkező hetek, hónapok.

Egyik nap bizakodunk, hiszen már nem halt meg senki a vírus miatt, és a fertőzöttek száma is 10 alá csökkent. Aztán másnap ez a szám az ötszörösére ugrik, és a politikai vezetők ismét arról értekeznek, lezárják-e a határokat. Sokan úgy gondolják, minden óvintézkedés fölösleges, hiszen a koronavírus sem veszélyesebb, mint egy átlagos influenza.

Az emberek másik része azonban nem kockáztat, és bizonyos szintű félelemmel tekint a helyzetre.

Ez kortól teljesen független, hiszen a fiatalok véleménye is két részre oszlik, akárcsak az idősebbeké. Abban azonban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az élet nem állhat le újra, hiszen a gazdasági válság már így is mérhetetlen károkat okozott, és rengeteg szakma, gazdasági ág került végveszélybe. Ezáltal pedig sokan elveszítették a munkahelyüket, vagy kisebb-nagyobb anyagi kieséssel kellett számolniuk.

students-5201691_1920.jpg

Nem csoda, hogy ezen a nyáron a szórakozási lehetőségek is megváltoztak. Sokan elsődleges szempontnak tartják, hogy a hazai kereskedőket támogassák és a hazai turizmust részesítsék előnyben. Valljuk be, ha száz százalékig felelősségteljesek szeretnénk lenni, nagyon meg kellene gondolnunk, hogyan szórakozzunk. Senkinek sem lenne jó, ha tényleg elérne bennünket a járvány sokak által emlegetett második hulláma. Az alábbiakban nem célunk az elrettentés vagy a pánikkeltés, csupán összefoglaljuk, hogyan változtak meg a fiatalok szórakozási szokásai a járvány alatt.

Éttermek, bárok

Megszokott szórakozási forma volt, és azzal, hogy a karantén alatt a legtöbb gyakran látogatott hely bezárt, magával hozta azt is, hogy a visszatérés után is máshogy vélekedünk róluk. Ennek egyik oka, hogy a karantén óta sokan sokkal megfontoltabban költekezünk. Az éttermek, bárok látogatása pedig nem tartozik a takarékos megoldások közé.

Az emberek számolnak a második hullámmal, és azzal, hogy ismét hónapokig sokkal kevesebb lesz a bevételük, ezért inkább nem költenek felesleges dolgokra. Sokakat az is eltántorít, hogy a legtöbb vendéglátó egység – annak ellenére, hogy kötelező lenne – nem tud olyan asztalokat biztosítani, ahol egy és fél méteres távolságban tudnának helyet foglalni a vendégek.

A szabadtéri éttermek, kerthelyiségek kicsit jobb választásnak bizonyulnak, és már a karantén vége után pár nappal zsúfolásig meg is teltek. De azt elmondhatjuk, hogy akiknek lehetőségük van a saját udvarukban vendégül látni a barátaikat, azok a vendéglátó egységek látogatása helyett ezt választják. Valóban sokkal biztonságosabb egy kis létszámú kerti partin részt venni, mint idegen emberek között ülni egy bárban.

Nyaralás aggályokkal

A legtöbb fesztivál elmaradt, és a nyaralást sem egyszerű megtervezni. Jelenleg sok ország van, amely kevésbé minősül veszélyesnek, így az utóbbi hetekben sokan utaztak a tengerhez.

Most viszont ismét egyre nagyobb kérdőjellé válik, hogy merjünk-e utazni. Nem is kifejezetten a fertőzésveszély miatt, hanem azért, mert bármikor bejelenthetik a határok lezárását, és bármikor módosíthatják a karanténra vonatkozó szabályokat. Az pedig nem túl megnyugtató kilátás, hogy esetleg a nyaralás közepén csomagolni kell, és indulás haza, hogy ne kelljen karanténba mennie az egész családnak.

Nem csoda, hogy idén nyáron legtöbben a belföldi nyaralást választják. A gazdaság fellendítése érdekében ez különösen hasznos, és egyébként is csodálatos helyekre lehet bukkanni Szlovákiában és Magyarországon. Pozitívum a negatívumban, hogy az idén talán különösen nagy hangsúlyt kapnak a kültéri programok, mint a túrázás vagy a strandolás. Persze itt is érdemes olyan helyszínt választani, amely nem zsúfolt.

Mozi, koncert, fesztivál

Alapvető kikapcsolódásnak számít a mozizás és a kiállítások látogatása. A járvány idején ezek a természetesnek tűnő dolgok is korlátok közé szorultak, sőt egy időre teljesen le kellett mondanunk róluk. Most már szerencsére – a biztonsági előírások betartása mellett – újra élvezhetjük az új filmeket és a kiállításokat. A moziba járási szokások persze alapvetően megváltoztak. Még mindig nem nézhetünk meg egy filmet teljes létszámú, zsúfolt teremben, de talán nincs is rá igény. Helyette képbe került az online mozizás és ismét reneszánszát éli az autósmozi meg a kertmozi.

A hűvösebb nyári napokon online kikölcsönözhetünk filmeket, de új filmeket is vásárolhatunk, és az otthonunk nyugalmában mozizhatunk. Ha pedig szép az idő, a társas érintkezés szabályait betartva a csillagos ég alatt is filmezhetünk.

Mivel egyre több autósmozi nyílik, végre a fiatalabb korosztály is megtapasztalhatja annak szépségét. Nem csoda, hogy jelenleg az egyik legnépszerűbb programnak számít. 

hungary-5041395_1280.jpg

Bár már a szórakozóhelyek látogatása is megengedett, szerencsére a hagyományos beltéri szórakozóhelyek látogatását csak kevesen veszik igénybe. Ami viszont nagy megkönnyebbülés, hogy a kültéri koncertek igencsak népszerűek. Ez pedig már  nagyon ráfért a szakmára, hiszen kevés olyan ága van a kultúrának, amelyet olyan brutálisan sújtott volna a járvány, mint az előadóművészetet.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/29. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.