Új fegyver a műanyagpalackok elleni küzdelemben?

ma7 2018. április 18., 10:21

Brit és amerikai tudósok egy baktérium tanulmányozása során véletlenül egy olyan enzimet állítottak elő és tökéletesítettek, amely képes elbontani a műanyagpalackokat is.

A kutatásokat irányító John McGeehan kisebb sokknak nevezte a felfedezést a brit The Guardian lapnak nyilatkozva.

A brit Portsmouth-i egyetem és az amerikai Colorado-i Megújuló Energiaforrások Kutatása Nemzeti Laboratóriumának munkatársai a 2016-ban egy japán kutatócsoport által felfedezett baktériumfajt, az Ideonella sakaiensist tanulmányozták.

Már a japánok felismertek két olyan enzimet a baktériumban, amelyek képesek lebontani a polietilén-tereftalát nevű anyagot, ennek közkeletű rövidítése a PET.

A brit és az amerikai kutatók a vizsgálat során egy mutált fehérjét állítottak elő, amely napok alatt képes lebontani a PET-palackokat. A szakemberek nagy reményeket fűznek ehhez a vegyülethez, mert a hatalmas műanyagszigetek a világ óceánjaiban egyre nagyobb környezeti problémát jelentenek. Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy az enzimet tovább fejlesztve képes lesz olyan anyagokra lebontani a plasztokat, amelyekből ismét PET-palackok készíthetők.

0 HOZZÁSZÓLÁS