2021. november 23., 14:16

Új barlangot találtak a Mátrában

Eddig nem ismert barlangot fedeztek fel Mátraverebély–Szentkúton. A Novohrad–Nógrád Geopark geológusai a nemzeti kegyhelytől mintegy ötszáz méterre, egy elhagyott kőbányában találták meg a természeti képződményt.

Prakfalvi Péter és Gaál Lajos a barlang bejáratában
Prakfalvi Péter és Gaál Lajos a barlang bejáratában
Fotó: Novohrad - Nógrád Geopark

Mátraverebély-Szentkutat nemcsak a csodatételeiről elhíresült Szűzanya szobra és forrásvize miatt keresik fel a zarándokok, a Cserhát völgyében fekvő, erdővel körülölelt, kivételes természeti adottsággal rendelkező kegyhelyet a turisták hasonlóan nagy számban látogatják. Ráadásul az Országos Kéktúra útvonala is itt vezet át. A napokban pedig egy újabb látványosságra bukkantak a geológusok, amiért érdemes ide látogatni.

A szentkúti bazilikától mintegy 500 méterre, a Meszes-hegy oldalában, az erdőben egy legalább száz éve elhagyott kőbányára figyeltek fel a szakemberek, amelynek a falából egy hosszabb üreg nyílt. Eddig semmilyen szakirodalomban, de még egyéb leírásban sem szerepelt ez a képződmény. A geológusok egyöntetűen megállapították, barlangról van szó.

Az üreg 9 méteres hosszúsága, 1,5-2,0 méteres magassága nem igazán üti meg az emberek ingerküszöbét, de keletkezése annál izgalmasabb”

– mondta Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa, aki rimaszombati kollégájával, Gaál Lajossal ismerte fel a képződményt.  

 Gaál Lajos a barlang leírásán dolgozik

Gaál Lajos portálunknak elmondta, hogy az ún. lávabarlangok kialakulásának megvan a saját mechanizmusa. Itt egy megközelítőleg 15 millió éves völgynek a hajlata ismerhető fel a kőbánya alatt, amelyben egykoron patak folyt. Ebbe ömlött bele a mintegy 1200 ⁰C hőmérsékletű andezit láva abból a vulkánból, amely a Mátra és a Cserhát hegyeit is alakította. A forró kőzet a vízzel való érintkezésekor nagy mennyiségű gőzt szabadított fel, amely felfújta az andezitet és így keletkezett ez a hólyagüreg. Az 1900-as évek elején nyithatták ki a bányászok ezt az üreget, éppen emiatt a járatban nincs esély régészeti vagy őslénytani leletek felbukkanására – mesélte a gömöri barlangász.

Prakfalvi Péter és Gaál Lajos a barlang bejáratában
Fotó:  Novohrad - Nógrád Geopark

A szakemberek továbbá kiemelték azt is, hogy feltehetően sokan ismerték ezt az üreget, de nem tudatosulhatott bennük, hogy ez természetes úton keletkezhetett. Most ezt ismerték fel, és kezdeményezni fogják a Bükki Nemzeti Parknál a barlang nyilvántartásba vételét, valamint védetté nyilvánítását. 

Gaál Lajos elárulta, hogy a részletesebb térképek már elkészültek, s jelenleg épp a barlang pontos leírásán dolgozik. Azt is megtudtuk, hogy ehhez hasonló lávabarlangok Szlovákiában a Selmeci-hegységben, Újbánya városától nem messze találhatóak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.