2022. szeptember 2., 20:58

Ügyeljenek a sebességre! Hétfőn több rendőr lesz az utakon

Több rendőr lesz az utakon a hétfői (szeptember 5.) tanévkezdés napján az iskolák környékén és a közeli utcákon. Egész szeptemberben sűrűbben lesznek közúti ellenőrzések, tájékoztatott Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

közúti ellenőrzés
Fotó: TASR / Martin Baumann

„A legveszélyesebb útszakaszokon lehet számítani a legtöbb közúti ellenőrzésre, melynek része lesz a szondáztatás. Ugyanis az év első hónapjában összesen 829 balesetet okoztak az ittas gépkocsivezetők” – figyelmeztetett Bárdyová.

A gépjárművezetőkön kívül a kerékpárosokat, a gyalogosokat és a rollerrel közlekedőket is ellenőrizni fogják.

A járművezetőknél a biztonságos vezetés és előzés, valamint a telekommunikációs eszközök tiltott, ún. hands free eszköz nélküli használatának ellenőrzésén lesz a hangsúly.

Az év első hét hónapjában 7035 közlekedési baleset történt, 641-gyel több, mint az előző év azonos időszakában. 145-re emelkedett a halálos áldozatok száma, ez 42-vel több, mint 2021 első hét hónapjában.

A rendőrség figyelmeztet, hogy a gyerekeket meg kell tanítani az úton való biztonságos átkelésre. Mielőtt az úttestre lépnek, balra, jobbra, majd ismét balra kell nézniük, hogy jön-e autó, és nem szabad kilépni az út mentén parkoló gépkocsik közül, illetve csakis a gyalogosátkelőkön mehetnek át az úttesten – a lehető legrövidebb úton, vagyis merőlegesen. Ha van közlekedési lámpa, csakis zöld jelzésnél lehet az úttestre lépni, és meg kell tanítani a gyerekekkel, hogy akkor is folytassák a túloldalra való átkelést, ha közben pirosra vált a lámpa.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.