2020. május 16., 17:37

Úgy érzi, pazarol? Mutatjuk, hogyan fagyassza le az ételeket

Az előkészített alapanyagok vagy a készételek lefagyasztása sokat könnyíthet a háziasszonyok dolgán, hiszen így mindig van mihez nyúlni, ha esetleg nem jut elegendő idő a főzésre.

A fagyasztás segítségével elkerülhetjük az élelmiszer-pazarlást is. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a különböző ételeket hogyan és miben tesszük el. Íme néhány hasznos tanács!

Praktikus eszközök

A megfelelő tárolóeszközök megkönnyítik a munkát.

Lássuk, mit érdemes használnunk:

  • Jól záródó, fagyasztásra alkalmas tárolóedényeket – Jessica Levinson dietetikus azt javasolja, ha később ezekben szeretnénk megmelegíteni az ételeket, akkor az is fontos, hogy hőállóak legyenek.
  • Zárható műanyag tasakok.
  • Alufólia és folpack.
  • Papírtörlő.
  • Címkék feliratozáshoz.
Légmentes rétegek

Vannak olyan ételek, amelyek jól fagyaszthatóak, ám nem csomagolhatjuk és tárolhatjuk egyformán őket.

Íme néhány példa!

  • A sülthús-szeleteket, főtt csirkemellet egyenként csomagoljuk folpackba, majd tekerjük körbe alufóliával. Porto szerint nagyon fontos, hogy ezek a rétegek szorosan, légmentesen simuljanak az ételre és egymásra.
  • A kenyeret érdemes szeletelve lefagyasztani. Hasonlóan járjunk el, mint a csirkemell esetén, csak itt az első réteg papírtörlő legyen, így nem marad pára a műanyag csomagolás alatt.
  • A leveseket és pörkölteket jól záródó tárolóedényekben fagyasszuk le. A gyorsabb felolvasztáshoz ezeket beletehetjük egy nagyobb, forró vízzel megtöltött fazékba vagy lábasba – természetesen fedéllel együtt.
  • A párolt zöldséget töltsük zárható műanyag tasakokba – amelyek egymásra téve kevesebb helyet foglalnak el a fagyasztóban. Porto azt javasolja, hogy az extra védelem érdekében egyszerre két műanyag zacskóban érdemes tárolni ezeket az ételeket.
  • A megtisztított, megmosott (esetleg feldarabolt) és lecsepegtetett friss zöldségeket és gyümölcsöket először fagyasszuk le egy fóliával borított sütőlapon, s csak ezt követően borítsuk zárható műanyag tasakba. Így megelőzhetjük, hogy nagy csomókba összefagyjanak. 
Pontos leltár

Fontos, hogy fagyasztás előtt címkézzük fel az edényeket, tasakokat, és írjuk rá a csomagolás dátumát – ha esetleg nem egyértelmű, akkor az étel nevét is. Érdemes tudni, hogy három hónapos tárolás után a fagyasztott készételek veszítenek minőségükből, ízükből.

A címkézés mellett az is fontos, hogy rendelkezzünk egy részletes listával arról, milyen ételek vannak a fagyasztóban, és meddig ajánlott ezeket felhasználnunk.

Csak ha már lehűltek

Mielőtt becsomagolnánk, és a fagyasztóba tennénk az ételeket, fontos, hogy azok teljesen kihűljenek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.