2019. február 23., 13:11

Túl minden határon: a kettévágott falu történetét mutatja be ma este Tvrtko és csapata

Közel nyolchónapos forgatás után Vujity Tvrtko és csapata szombat este bemutatja a kettévágott magyar falu, Nagy- és Kisszelmenc történetét.

v-tvrtko.jpg
Fotó: Zsebik Ildikó

Vujity Tvrtko és a Túl minden határon csapata közel nyolchónapos forgatás után elkészítette a közel egyórás drámai filmet, melyben bemutatja Szelmenc történetét. Az oknyomozó újságíró a dokumentumfilmben azt a többségében magyar lakta falut mutatja be, melynek egyik fele (Kiszelmenc) Ukrajnához, míg a másik (Nagyszelmenc) Szlovákiához került.

Két időzóna egy faluban. A falu egyik felében, Nagyszelmencen az Európai Unió, Szlovákia. A másik felében, Kisszelmencen Ukrajna. Itt a kijevi idő a hivatalos, ott a közép-európai, de a kisszelmenciek is a közép-európai szerint élnek.

Az első világháború végéig az Ung vármegyei Nagyszelmenc-Kisszelmenc ikerfalu Magyarország szerves része volt. A Párizs környéki békeszerződésekkel Csehszlovákiához került. 1938-1944 között újra Magyarországhoz tartozott. Majd a Szovjetunió nyugatra tolta a határait, bekebelezte Kisszelmencet is, és átláthatatlan vasfüggönyt húzott az ikerfalu két része közé.

Szelmencet össze-vissza vagdosták: először a temető közepén volt a határ, majd a főutcáján, ahol jelenleg is megtalálható a gyalogos határátkelő.

Tvrtko a filmben döbbenetes történeteket mutat majd be, például annak a mennyasszonynak a drámai történetét is, akit házasságkötése napján csak a szögesdrót túloldaláról nézhetett az apja meg az anyja. Ezen kívül megismerhetjük annak az egykori kislánynak a történetét is, akit a szülei átküldtek játszani a nagymamájához, a falu túloldalára, így külföldön ragadt.

Nem egyedülálló, hogy Szelmenc története bemutatásra került, korábban Zelei Miklós író és újságíró írt könyvet A kettézárt falu címmel a a két településről.

Zelei dokumentumregényében azt mondja el: a határ hogyan választott el gyereket a szüleitől, menyasszonyt a vőlegénytől, barátokat, haragosokat egymástól. Hívőket a templomtól, iskolásokat az iskolától - temetőt a holtaktól. Hogyan vitték a civil magyarokat hadifogolyként a gulágra, hogyan üldözték az egyházakat, a papokat.

Tvrtko filmjét szombat este 20 órakor az ATV csatornáján sugározzák.

 

Megosztás
Címkék