2022. július 9., 15:14

Tudta? Az EU területén is kiváltható vényköteles gyógyszere

A vényköteles gyógyszerek az Európai Unió valamennyi gyógyszertárában kiválthatók. Amennyiben tehát az EU bármely tagországában tölti nyári szabadságát, a nyaralás helyszínén is átveheti az előírt gyógyszert - emlékeztet az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL).

gyógyszer
Fotó: unsplash.com

„Utazás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a szükséges orvosság hozzáférhető-e a célországban“ - egészítik ki az információt közösségi oldalukon.

A receptet ebben az esetben is az orvosától kérje az utazó, viszont inkább nyomtatott formában,

mivel az elektronikus receptet nem biztos, hogy az adott célországban elismerik.

Az intézet szerint az EU-ban általánosan meghatározott iratminta nincs.

A lényeg, hogy a recept tartalmazza

a polgár teljes nevét, a használatban lévő titulusát, a kiállító orvos munkahelyének címét, valamint elérhetőséget az orvosra, a recept kiadásának dátumát, továbbá az orvos aláírását.

Fontos, hogy rajta legyen a hatóanyag neve, az orvosság típusa, a gyógyszer előírt erőssége, a mennyiség és az adagolás. Az intézet kiemeli, hogy a gyógyszer kereskedelmi nevét nem kell megadni, mivel az eltérhet más országokban.

A ŠÚKL arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a beteg gyógyszert visz magával az útra, akkor ügyelnie kell annak tárolására is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.