Trópusi hőség váltja a hűvös hétvégét

hirek.sk 2017. július 16., 11:34
POZSONY. Meglehetősen ingatag időjárás jellemzi az idei nyarat. A néhány napos hőségeket hirtelen lehűlések váltják. Ezekben a napokban is éppen ilyen jellegű az ország időjárása. A meglehetősen borongós, csapadékos hétvégét követően újra a trópusok melege köszönt majd ránk.

Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klímaszakértője felhívta rá a figyelmet, hogy pénteken reggel Ógyallán 8,4 fokot mértek, ami 1950 óta a második legalacsonyabb július 14-én mért értéknek számít. Az ország legmelegebb pontjain is csak legfeljebb 24-25 fokos maximális szombati nappali hőmérsékleti értéket követően vasárnap már valamivel kellemesebb lesz az időjárás.

A szakember szerint a hét utolsó napján okozatosan felszakadozik a felhőzet és ismét melegebbre fordul időjárásunk. A jövő héten ismét emelkedni kezd a levegő hőmérséklete, miközben már a keddi nap folyamán délnyugati irányból, Észak-Afrika, Spanyolország és Portugália felől ismét trópusi hőséget hozó légtömegek érik majd el térségünket, mely légtömeg nem csupán Szlovákia, hanem Németország, illetve a szomszédos Ausztria és Csehország időjárására is hatással lesz majd. „A nappali hőmérséklet fokozatosan 34-36 fokig emelkedik” – mondta Faško, aki szerint ugyanakkor extrém, 40 fokos hőségekre várhatóan nem kerül majd sor. Szerinte ez csupán abban az esetben fenyegetne, ha a meleg légtömegek huzamosabb ideig megrekednének térségünkben.

Pár napja tornádó keletkezett Bécsnél. Faško elmagyarázta, hogy az olyan katlanokban, amilyenben az osztrák főváros is elterül, könnyen fel tud hevülni a levegő. Ha egy ilyen katlanban aztán meleg és hideg légtömegek váltják egymást, megfelelő helyet biztosítanak viharok kialakulására. A hétfői tornádóvá alakult, de nem volt hosszú életű. Hamarabb feloszlott, minthogy elérte volna a szomszédos Szlováki területét. Kialakulásuk homogén természeti adottságokkal rendelkező területi egységeket, hasonló természeti jellemzőket igényel, Szlovákia azonban hegyvonulatokkal elválasztott területeire való tekintettel az efféle természeti jelenség még mindig ritkaságszámba megy. „Ezért is van, hogy a környező országokban előfordulásuk gyakoribb, mint idehaza” – zárta le mondandóját Faško.

Végezetül vessünk egy pillantást az elkövetkező napok időjárására:

Vasárnap: kevéssé, néhol megnövekvő felhőzet jellemezte égbolt. Zsolna megyében,a Felső-Garam Mentén és a Szepességben 19, másutt 21- 26 fok valószínű.

Hétfő: derült vagy részben felhős lesz az ég. Északon helyenként beborulhat. Éjszaka 8-13, napközben Árvában, Liptóban és a Szepességben 23, az ország fennmaradó területein 25-29 fokig kúszhat a hőmérő higanyszála.

Kedd: javarészt kevés felhőre számíthatunk, bár átmenetileg megnövekedhet a felhőzet. Hajnalban 10-15, nappal északon helyenként 24, másutt 26-31 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Szerda: zömében derült, vagy kevéssé felhős égbolt. Elszórtan záporok, zivatarok lehetségesek. Éjszaka 12-17, napközben északon helyenként 26, másutt 28-33 fok valószínű.

Csütörtök: Javarészt napos, csak részben felhős égbolt és rendkívüli meleg. Hajnalban 13-19, nappal akár 28-34 fok is lehetséges.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS