2020. május 8., 14:03

"Treszkaháborút" vív egymással Zsolna és Kassa

Április végén nagyszabású "treszkateszt" zajlott Szlovákiában. Fogyasztóvédelmi szakemberek arra voltak kíváncsiak, melyik az ország legfinomabb majonézes tőkehalsalátája. A versengésben alulmaradt fél igen nehezen viseli a kudarcot, a zsolnai cég most azzal vádolja a kassai győztest, termékükben túl sok a tartósítószer.

Fotó: pixabay.com

Míg a zsolnai cég mögött, a városi focicsapat felszámolása kapcsán nagy médiafigyelmet kapó vállalkozó, Jozef Antošík áll, addig a kassai cég mögött az a Milan Fiľo, akinek, a rózsahegyi papírgyár egyik fő részvényeseként, bérelt helye van az ország leggazdagabb embereinek listáján. 

Legelőször 1958-ban határozták meg állami normával a treszka összetételet. Az akkori élelmiszerkönyv szerint a majonézes tőkehalsaláta legalább 50%-ban kell, hogy tartalmazzon fagyasztott tőkehalhúst. A norma ugyanakkor évekkel ezelőtt értelmét vesztette, ma már minden gyártó maga határozza meg a receptúrát. Ez áll a mostani konfliktus hátterében is. A mai termékek nagy része egyébként nem éri el a z 50%-os hústartalmat, akad néhány, amelyik a negyvenet sem. Ráadásul némelyikben már heringhússal vegyítik a tőkehalat,  olyannyira, hogy ezeket tulajdonképpen már nem is tőkehalsalátának, hanem heringsalátának kellene hívni.

A zsolnai cég a teszt nyilvánosságra kerülése után azonnal megtámadta annak módszertanát, mondván elégtelen számú paramétert vizsgáltak, és azt is rosszul. Szerintük a legfontosabb tényezőket nem vizsgálták: az illatot, a kinézetet, sőt az ízeket sem.

Hogy a "hiányosságokat" kiküszöböljék a Zsolnai hal (Ryba Žilina) most "felvilágosító kampányba" kezdett közösségi oldalán. A gond csak az, hogy a győztes kassai cég termékének, a "Treszszlováknak" (eredetiben Treskoslovenská treska) rovására.

 

Fő érvük, hogy termékük négyszer kevesebbet tartalmaz egy nátrium-benzoát nevű közismert tartósítószerből, amelynek felhasználását az Unió is szigorúan szabályozza. A zsolnaicég hosszú tirádákkal tarkított közleményében ugyanakkor azt elfelejteni megemlíteni, a kassai cég termékének tartósítószer-tartalma sem haladja meg a megengedett határértéket (1500 mg/kg). Egy februári vizsgálat adatai szerint nincs komolyabb különbség, a zsolnai treszka 720 mg/kg-ot, míg a kassak 925 miligramot tartalmaz.

A kassai válaszcsapás

Fiľoék természetesen nem maradtak adósak a válasszal. A zsolnai treszka heringtartalmát kihangsúlyozva elmondták, az ő termékük kizárólag tőkehalból készült, míg konkurenseik gyakran elfelejtik kiemelni, hogy termékükben nem csak tőkehal, hanem alacsonyabb élvezeti értékű heringhús is található.

A zsolnai védelem a heringhús finomabb ízére és a tradíciók emlegetésére épült, ugyanakkor elmondták, nem akartak ellenkampányt indítani a kassai győztes ellen, pusztán egyszeri felvilágosító akcióról van szó.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!