Transzfóbiával vádolják Ace Ventura-t. Mi jöhet még?

Radi Anita 2019. március 18., 09:34

A kilencvenes évek egyik filmklasszikusát, az Ace Ventura-t, lehet, már nem sokáig nézhetjük a tévécsatornákon. Egyesek szerint ugyanis példátlan transzfóbia árad belőle, ez pedig nem felel meg a gender-ideológia támogatóinak, és az LMBTQ-közösség tagjainak sem.

Fotó: cineserie.com

Az 1994-ben bemutatott amerikai vígjáték főszereplője Ace Ventura (Jim Carrey), az állatbarát nyomozó, aki megbízást kap a Miami Delfinek amerikai futballcsapattól, hogy kerítse elő elrabolt kabalaállatukat: Hópihét, a palackorrú delfint.

Einhorn az Finkle

A történetben feltűnik Ray Finkle, a Dolphins játékosa, aki egy meccset érő field goal-t rontott az utolsó pillanatban a Super Bowl-on. A csapat elvesztette a meccset, amiért a rajongók őt okolják. Finkle beleőrül a „Laces Out” (fűzővel kifelé) mondatba, majd elmegyógyintézetbe kerül.

A filmben feltűnik a csinos hadnagy, Lois Einhorn (Sean Young alakítja) is, aki a nyomozást vezeti. Majd jön a történet kulcsjelenete, amikor is Ace Ventura leleplezi, hogy Lois Einhorn valójában az elmegyógyintézetből több éve megszokott Ray Finkle, aki nővé alakíttatta át magát, de csak részben: Ventura a rendőrök szeme láttára tépi le ruháját, és mindenki megbizonyosodik arról, hogy a csinos hadnagy „nem aranyérben szenved”, hanem valójában férfi. Ennek láttára a rendőröket rosszullét kerülgeti, és többen hányni kezdenek, mivel Einhorn hadnagy mindegyiküket megkörnyékezte.

Ezek a jelenetek verték ki a biztosítékot az LMBTQ közösség, és a gender-ideológia támogatóinál, akik azt kritizálták, hogy a történet „főgonoszának” miért éppen egy nővé operált férfit tettek meg a készítők. De ugyancsak felháborodtak azon is, ahogy Ventura reagált arra, amikor megtudta, hogy Einhorn valójában nem is nő (a wc-n hány, többször is fogat mos, elégeti ruháját, lefürdik, majd óriási mennyiségű rágógumit fogyaszt el).

Ace Ventura transzfób

Egy ideje olyan nézetek kerültek a napvilágra, miszerint a híres állatnyomozó, Ace Ventura erősen transzfób, így a filmet nem kéne adniuk a tévécsatornáknak. Kezdődött ez azzal, hogy Joe Rogan amerikai rádiós műsorvezető, egyik műsorában azt nyilatkozta, mennyire sokkban volt, amikor rádöbbent arra, hogy az Ace Ventura mennyire betegesen transzfób is valójában.

Rogan továbbá elmondta, helyes, hogy elérhetőek a rasszizmust és transzfóbiát megjelenítő filmek, hogy az emberek lássák, milyen attitűdök uralkodtak egykor a társadalomban. „Fontos megmutatnunk a fejlődést” -  hangsúlyozta Rogan. Véleményét több kommentelő is támogatta.

Munroe Bergdorf, brit transznemű modell is elpanaszolta közösségi oldalán, milyen negatív élmény volt számára nyolcéves gyerekként megnézni ezt a filmet. Az ominózus jelenet, amikor kiderül, hogy a hadnagy férfi, és a rendőrök pedig hányni kezdenek, annyira megviselte, hogy sokáig bűnösnek és zavarodottnak érezte magát emiatt. Ennek hatására igyekezett elnyomni igazi énjét, és valaki más szeretett volna lenni. Ma viszont már ennek vége, és azon dolgozik, hogy minél jobban látható legyen a transzneműség a médiában.  

Melyik kultuszfilm lesz a következő áldozat?

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS