HIRDETÉS

Tovább erősödnek a fagyok

hirek.sk 2018. február 27., 15:14
POZSONY. A tél még korántsem intett búcsút. Az elkövetkező napokban tovább csökken a levegő hőmérséklete. Sőt, hidegrekordok dőlhetnek meg! Némi felmelegedésre csak a hétvégén számíthatunk, de a bundákat még nem kell „szegre akasztani”, a melegebb levegő igencsak lassan éri el térségünket.

Az utóbbi napokban tapasztalt fagy semmi olyasmit nem jelent, amit már korábban ne tapasztalhattunk volna – vélekedett Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SMHÚ) klimatológusa. „A múltban az adott időszakban hasonló fagyok voltak. Példaként említhetnénk a huszadik század hatvanas éveinek időjárását. Olyan telek voltak, amilyeneknek lenniük kell, bár vannak, akiknek ma ez elviselhetetlennek tűnne” – mondta Faško.

„A hét következő napjaiban, legalábbis a munkanapokon folytatódik a fagyos időjárás, attól függően, mekkora lesz a felhősödés, ugyanis a Balkán fölött egy alacsony légnyomású levegőréteg tartózkodik, az enyhébb léghullámok egy része hozzánk is eljuthat. Azokon a helyeken, ahol felhősebb lesz az ég, a hőmérséklet nem mutat majd szélsőségesen alacsony értékeket. Viszont a felhősödés nem tart ki az egész hét folyamán. Éjszaka, ha kiderül, s a szél sem erősödik meg, a hőmérséklet néhány fokkal még alacsonyabb lehet, vagyis a hétvégi vagy a ma reggel tapasztalt fagyoktól sokkal erősebbekre számíthatunk” – magyarázta a klimatológus.

A meleget kedvelőknek, annak ellenére, hogy csütörtökön már március 1-ét írunk, még kicsit várniuk kell a felmelegedésre. „A hónap ugyan tavaszi, de az időjárás télies jellegű lehet” – jegyezte meg Faško. Hozzátette, március folyamán aztán megérkezik a felmelegedés is, bár a téli bundákat nem válthatjuk azonnal rövid ujjú nyári pólókra. A felmelegedésig át kell vészelnünk az utóbbi napokban kialakult fagyok okozta következményeket. A felmelegedés dél felől érkezik, de előbb meg kell birkóznia a fagyos földdel és befagyott vízfelületekkel. „A felmelegedés lassú lesz” – figyelmeztet a szakértő.

Mire számíthatunk tehát az elkövetkező napokban?

Szerdán éjjel borult, felhős lesz az ég, az ország nagy részén előfordulhat havazás. Rendkívüli hidegre kell számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -14 Celsius-fok körül alakul, a völgyekben, völgykatlanokban elérheti a -14 és -20 fok körüli értékeket. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és -7 fok körül alakul, Zsolna, Eperjes és a Felső-Garam vidékén -8 és -13 fok körüli értékeket mutathat.

Csütörtökön éjszaka derült, gyengén felhős égre számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -12 és -20 fok körül alakul, a Szepességen elérheti a -28 Celsius fokot. Nappal a hőmérő higanyszála -2 és -7, a völgyekben és völgykatlanokban -9 fok körüli értékeket mutathat.

Pénteken sem enyhül a fagy, bár éjszaka gyengén felhős, helyenként borult időre számíthatunk. Nappal délnyugat felől megnövekedhet a felhőzet, elvétve havazás is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -15 és -7 Celsius-fok, a völgyekben és völgykatlanokban a hőmérséklet akár -24 fokig is süllyedhet. A nappali csúcshőmérséklet -1 és -7 fok között alakul.

Forrás: pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS