2022. február 12., 12:13

Tost László - Kassa polgármestere

Megjelent a Kassai Magyarok Fórumának első történelmi témájú, nagyközönségnek szóló kiadványa, a Tost László, Kassa polgármestere című kötet.

Tost László - Kassa polgármestere
Tost László - Kassa polgármestere
Fotó: Kassai Magyarok

Tost László a csehszlovákiai politikai katolicizmus emblematikus alakja, 1933 és 1938 között Kassa helyettes polgármestere, majd 1938 novemberétől 1939 májusáig a város polgármestere, később 1944-ig a magyar parlament képviselője volt.

Közismerten angolbarát, nyilasellenes magatartása következtében 1945 januárjában a kassai nyilas terror áldozata lett.

A Tost család női tagjait a csehszlovák–magyar lakosságcsere keretében Magyarország telepítették, miután Tost László felesége kassai bérházát a Beneš-dekrétumok alapján elkobozták és államosították.

A kötet szerzője, Szeghy-Gayer Veronika kassai történész – aki néhány hónapja elnyerte a fiatal kutatóknak járó rangos közép-európai tudományos díjat, a Danubius Young Scientist Award-ot – nemcsak a család még élő tagjait kutatta fel és faggatta ki, hanem hároméves kutatómunkája eredményeképpen egy, a maga nemében egyedülálló életrajz megírására vállalkozott, amely a szlovákiai magyarok történetének egyik fontos személyiségét hozza vissza a feledésből.

A nem mindennapi, tragikus családtörténetet Ladislav Bobčák kassai restaurátor illusztrációi mellett szlovákiai és magyarországi közintézményekből, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött, nagyrészt eddig sehol nem közölt képek gazdagítják.

A könyvről, melynek kiadása a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg, a Kassai Magyarok Fórumának honlapján, a kmforuma.public@gmail.com e-mail címen, valamint a szerzőnél (szeghy@saske.sk) szerezhetnek bővebb információt.

Alább meg lehet tekinteni a kötetről készült trailert:

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.