2022. október 25., 10:46

Törékeny csodák Herenden - KÉPEKKEL

A Balaton közelében, Veszprémtől mindössze 14 km-re fekszik a 3500 lelket számláló Herend. Bár méreteiből adódóan akár jelentéktelennek is gondolhatnánk, nevét mégis minden magyar ismeri, hiszen itt található a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra.

porcelán herend
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

A manufaktúra története csaknem 200 éves múltra tekint vissza, az alapítás éve 1826. A kézzel festett herendi porcelán számára a világhírt az 1845-ben Bécsben, 1851-ben és 1862-ben Londonban, 1853-ban New Yorkban, 1855-ben és 1867-ben Párizsban megtartott világkiállítások hozták meg. Megrendelői között találjuk Viktória királynőt, a Rothschild családot, az Esterházy grófokat, idővel pedig Herend a Habsburgudvar kizárólagos beszállítójává vált.

A porcelángyár története

A porcelánmanufaktúrát 1826-ban Stingl Vince hívta életre, létrehozva az ún. fajansz- és  kőedénykészítő műhelyt.

A hófehér, gazdagon díszített porcelán utáni vágy gondolata ugyan benne is megszületett, ám kísérletezései lassan felemésztették vagyonát, így 13 évvel később  Fischer Mór kereskedő vette át a vállalkozást. Az ő nevéhez fűződik a „fehér aranynak” is nevezett porcelán gyártásának beindítása. Azóta is töretlen a hírneve, vezető szerepet tölt be a magyar porcelángyártásban, de a nagyvilágban is elismerésnek örvendenek termékei.

Az 1851-es  londoni világkiállítás fordulópontot jelentett Herend történetében. Viktória angol királynő ekkor vásárolt egy kínai pillangós-virágos készletet, amely „Queen Victoria” néven ma is az egyik legkedveltebb herendi motívumként ismert.

1855-ben Ferenc József egy porcelán teáskészletet rendelt Zsófia főhercegnőnek. Ezt követően Fischer megkapta a Ferenc József Lovagrendet, bemutatták a császárnak, majd magyar nemességet, adománylevelet és címert kapott a császártól. Fischer Mór halálát követően a gyár a magyar állam tulajdonába került,  és néhány évre be is zárt. Ám amint  Fischer Mór unokája, Jenő visszavásárolta a manufaktúrát, a porcelánkészítés ismét felfelé ívelt. A

műhelyt, amelyben a kezdetek óta minden munkafolyamatot kézzel végeznek, 1948-ban államosították, majd a rendszerváltozás után a Herendi Porcelángyár jogutódjaként megalakult a Herendi Porcelánmanufaktúra Részvénytársaság.

Egy évvel kesőbb, a privatizációt követően a részvények 75 százaléka a munkavállalóké lett, a maradék 25 százalék a magyar állam tulajdona. 1995-ben az európai porcelánmanufaktúrák közül elsőként kapták meg az Európa Unió ISO 9001 számú minőségi tanúsítványát. Azóta a világ 60 országában jelen vannak, ötvenben saját márkaboltot is nyitottak. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. mára a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájaként nyereséges vállalkozásként működik.

porcelán
A manufaktúra épülete a kerttel
Fotó:  Zsebik Ildikó
Amit a látogatónak érdemes tudnia

Az  ideérkező vendégeket helyi idegenvezető vezeti végig az ún. minimanufaktúrán. A látogatás egy 3D film megtekintésével kezdődik, majd a valódi manufaktúra kicsinyített másában folytatódik. Bemutatják, hogyan születnek meg az egyes darabok, hogyan formázzák, korongozzák, festik az itt megszülető csodákat, hogyan készülnek az ún. áttörések. Azt is megtudhatjuk, ha a herendi porcelánkészlet bármely darabja eltörik, bármilyen régi darabról legyen is szó, a manufaktúra pótolni tudja azt, hiszen mára 16 000 különböző formát és mintegy 4000 különböző mintát, illetve ezek szabad kombinációit képesek elkészíteni. Legismertebbek az Esterházy-, a Viktória-minta, valamint a Miramare-minta, a Budavári-étkészlet, a Gödöllői-, a Walesi-, a Rothschild-, a Cubash-, a VH-, az Apponyi-, a Liechtenstein-, a Waldstein- és a Humboldt-minta. Ezekben képesek megteremti az egyensúlyt a 19. és a 21. század között.

Ma mintegy 700 alkalmazott dolgozik a manufaktúrában, közülük 350 porcelánfestő. Munkaidejük rugalmas, és kizárólag megrendelésre gyártanak. 1938 óta saját szakiskolát működtetnek, ahová az ország minden tájáról érkeznek diákok.

A Fischer Mór Porcelánipari Szakközépiskolába jelentkezők három szakirány közül választhatnak: porcelánfestő, kerámia- és porcelántárgy-készítő, illetve gipszmodellkészítő. Minden elkészült darab márkajegyén szerepel készítője azonosító száma is, az, hogy az illető a terméket mikor és hol készítette. Csak a tökéletes darabok kerülhetnek eladásra!  A manufaktúra 2001-ben elnyerte a Magyar Örökség díjat.

A porcelánművészeti múzeum

A múzeum 1964-ben nyitotta meg kapuját, és 2002-ben Az év múzeuma lett. Itt található a világ legnagyobb herendi porcelángyűjteménye.

Termeiben időrendi sorrendben haladva láthatjuk egy adott korszak jellegzetes darabjait, miközben emléket állítanak az alapító Stingl Vincének, Fischer Mórnak, illete unokájának, Fischer Jenőnek is, akik  a legtöbbet tették a manufaktúra felvirágzásáért. A leglátványosabb a keleti kultúrák szépségét tükröző porcelánokat bemutató terem.

herend
Világtérkép porcelánból
Fotó:  Zsebik Ildikó
Végül néhány érdekesség

Diana hercegnő leginkább a herendi pikkelyes állatfigurákat gyűjtötte, Katalin és Vilmos herceg nászajándékba viszont újragondolt Viktória-mintájú étkészletet kapott. Ki gondolná, hogy Arnolf Schwarzenegger is szereti és gyűjti a herendi porcelánokat? Az viszont közismert, hogy 2006-tól a Forma–1 Magyar Nagydíj győztesei is herendi porcelánkupát kapnak.

A herendi porcelán a luxus, az elegancia, a folyamatos megújulás, a kiváló minőség, az egyediség és a kézi készítés szimbóluma. Egy-egy darabját otthonunkban tudni időtlen érték és kiváltság.

Megjelent a Magyar7 2022/42. számában.

porcelán herend
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.