Töltsünk minőségi időt gyermekeinkkel az ünnepek alatt

Radi Anita 2018. december 05., 09:28

Felmérések szerint átlagosan napi 7 perc minőségi időt töltenek el a szülők gyerekeikkel. Összesen ennyi idő az, amikor a családokban a gyerekekkel beszélgetnek, odafigyelnek rájuk, érzéseket közvetítenek feléjük. Ugyanakkor elszomorító, hogy statisztikák azt is kimutatták, egy átlagos szülő akár napi 3,5 órát is eltölt a televízió előtt.

Fotó: Hogyanmondjamelneked.hu

A karácsony a szeretet ünnepe – mondogatják – amikor összegyűlik a család, és mindenki meghitt családi hangulatban várja a Szentestét. Egy ideális helyzetben ezek a napok arról kell szóljanak, hogy sokat és jókat beszélgetünk, szeretetbe elfogyasszuk a finom étkeket, pihenünk, nyugalomban és békességben töltjük el az ünnepeket.

A mai felgyorsult és anyagias világunkban azonban a karácsonyi ünnepek messziről sem eme felemelő üzenetről szólnak. Már hetekkel az ünnepek előtt fel-alá rohangáló embereket látunk nagy táskákkal a kezükben, vagy kígyózó sorokban állva az üzletek előtt, akik kicsit sem tűnnek boldognak. Arcukon látszik a fáradság, gondterheltség, kimerültség, mivel folyamatosan azon pörög az agyuk, mit kell még az ünnepi ételekhez beszerezni, kinek milyen ajándékot kell venni, mi a teendő a háznál. Aztán mikor eljön a Szenteste és összejön a család, még akkor sem tudnak kikapcsolni és kizárni a külvilágot (a munkát, gondokat) a fejükből, így újból csak passzív megélői az ünnepi eseményeknek.

Telefonba bámuló fiatalok, leterhelt felnőttek

Talán mindenki látta már az interneten azt a fényképet, amelyen egy szomorú nagymama ül családja körében, miközben mindannyian telefonjaikat nyomkodják. Az a baj ezzel a jelenséggel, hogy mára már annyira elterjedt lett az emberek körében, hogy egyre kevesebben vélik függőségnek nevezni. Pedig attól még az.

Sokszor nem is tudatosítjuk, hogy egy családi vagy baráti találkozás során mennyire visszatetsző, ha a másik állandóan a telefonját bámulja. Ugyancsak nem vesszük észre, hogy a körülöttünk lévő kisgyerekek mennyire hamar elsajátítják anyu és apu szokásait, majd lassan kialakul bennük egy értékrend, melyben teljesen természetessé válik, hogy a mobilon pityegő üzenetek elsőbbséget élveznek a család és barátok előtt.

Hasonlóképpen rossz hatással lehet a gyermekekre, ha a karácsonyi készülődés alatt szüleik mindenből kizárják őket, hogy „ne lábatlankodjanak” a munkák alatt, ők pedig sürögnek-forognak, idegeskednek, a gyermekek pedig félrehúzódva szobáikban várják, mikor „szabad” kijönniük.

Azok a gyermekek, akikkel szüleik kevés időt töltenek, és minden közös munkából (sütés, főzés, barkácsolás) kizárják őket, nagy valószínűséggel ezt a mintát viszik tovább jövőbeli családjukba is. A közös tevékenységek nem csak abban segítenek, hogy a gyermek elsajátítsa az adott házimunka alapjait, de fontos szerepük van abban is, hogy a gyermek pozitív mintát kapjon afelől, hogy nézz ki egy ideális szülő-gyermek viszony.

Fontos a minőségi idő

A „minőségi idő” fogalmát Gary Chapman párkapcsolati és házassági tanácsadó alkotta meg, és olyan együtt eltöltött tartalmas időt jelent, amikor a másik személy megéli a törődés és az egymásra irányuló teljes és osztatlan figyelem érzését.

A minőségi idő nem azt jelenti, hogy fizikailag egymás mellett vagyunk, de gondolatban és érzelmileg egymástól teljesen távol. Nem azt jelenti, hogy leülök a gyermekemmel játszani, de közben azon jár az agyam mi minden teendőm van még. Nem azt jelenti, hogy egyik vagy másik résztvevő a telefonját nyomkodja, vagy a táblagépébe nézz. A minőségi idő alatt minden figyelmemet a másikra irányítom, csak vele foglalkozom, és ő rá hangolódom.

Sokan nem is tudatosítják, hogy a szülő-gyermek közötti közösen eltöltött idő mennyire nagy érték, mivel a két fél közt erősíti az összetartozás élményét. A gyermekek kiegyensúlyozott testi, lelki és érzelmi fejlődéséhez ugyanis elengedhetetlen, hogy érezzék a körülöttük élő felnőttek figyelmét és megértését.

Szakemberek szerint azok a gyermekek, akik érzik, hogy szüleik figyelnek rájuk, és gyakran töltenek együtt minőségi időt, sokkal kiegyensúlyozottabbak és könnyebben nyitnak más emberek felé. Ezzel ellentéteben azok a gyermekek, akik úgy érzik, mellőzik őket és nem figyelnek rájuk, különböző magatartásbeli problémákkal, szorongással és önbizalomhiánnyal küzdenek.

Ötletek közös minőségi idő eltöltéséhez az ünnepek alatt

Ha egy gyermek nem tölt elég minőségi időt a szüleivel, az az érzése támad, hogy valami baj lehet vele - nem elég jó ahhoz, hogy szülei figyeljenek rá. Így fontos, hogy a karácsonyi ünnepek alatt minél több közös tevékenységet csináljunk együtt, és minél több feladatba vonjuk be a gyerekeket is, az így kialakult együttlét öröme ugyanis különösen fontos. Néhány ilyen kedves program bevezetésével elmélyíthetjük családi kapcsolatainkat. A pozitív kollektív élmény később közös rituálék szokásait alapozhatja meg, amelyeket a gyermekek majd minden éven újra és újra nagy örömmel várnak.

Vidám kreatív foglalkozások

Készítsünk együtt karácsonyi üdvözlőlapokat színes papírból, zokniból hóembert, tobozból baglyot vagy rénszarvast fapálcából, amelyeket a kicsik elajándékozhatnak majd a nagyszülőknek (az interneten számos ötletet és sablont találhatunk). Habár az iskolákban sok karácsonyi témájú foglalkozást tartanak a gyermekeknek, mégis teljesen más élmény számukra, ha szüleikkel együtt vehetnek részt benne. A végén ne felejtsük megdicsérni igyekezetüket és munkájukat!

Közös sütés

Nagyon jó ötlet befogni a gyerekeket azokba a tevékenységekbe, amelyeket amúgy is el kell végezni. Ilyen lehet a sütés. Karácsony ünnepe egyébként is a sok aprósütemények és mézeskalácsok időszaka, amelyek kiszaggatását vagy kidíszítését akár a legkisebb családtagok is játszva elvégezhetik. A kész kalácsokkal díszíthetjük a karácsonyfát, a lakást, vagy akár el is ajándékozhatjuk őket.

Közös filmezés

Mikor néztek meg együtt gyermekükkel egy közös filmet vagy mesét? A karácsonyi szünidő ideális alkalom, hogy egy forró kakaó és finom süti mellett a szülők leüljenek és megpihenjenek kicsit akár azzal, hogy csemetéikkel megnéznek egy vidám mesefilmet. Ha a gyermekek választása nincs éppen az ínyünkre, akkor se adjuk ezt tudtul nekik, mivel az ő számukra nagyon sokat jelenthetnek ezek a közös mozizások.

Nagy közös étkezések

A régi időkben minden háznál szokás volt, hogy a család minden egyes tagja együtt ült le az asztalhoz, és fogyasztotta el az ebédet/vacsorát. Sokan a mai rohanó világra fogják, hogy nincs idő együtt étkezni. Szomorú látvány, amikor egy családban elkészül a finom ebéd, de a szülők a tévé előtt, a gyermekek a szobába a számítógép előtt külön-külön fogyasszák el azt. Ilyen családokból lassan kifogy az összetartozás érzése és az aktív kommunikáció igénye. Szánjunk tehát minél több időt a nagy közös étkezésekre, az ünnepek alatt különösképp!

Karácsonyi dalok éneklése

Nagyszüleink korában a karácsonyi időszak alatt házról-házra jártak csoportosan a gyerekek kántálni, és számos vidám karácsonyi dallal szórakoztatták az idősebbeket. Elevenítsük fel ezeket a régi szokásokat, és tanuljunk meg közösen olyan karácsonyi dalokat, amelyeket majd Szentestén a karácsonyfa alatt közösen elénekelhetünk.

Végezetül fontos elmondani, hogy teljesen mindegy, milyen formában töltünk el minőségi időt gyermekünkkel, a lényeg az, hogy a gyermek érezze, mennyire fontosnak tartjuk, hogy vele legyünk.  Ne felejtsük, az együtt eltöltött idő sokkal többet ér egy gyermek számára mint bármilyen drága ajándék.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS